Żadną inną porą roku nie cieszą się taką popularnością jak właśnie zimą. Sięgają po nie i mali i duzi smakosze. Kuszą radosnym kolorem, zniewalającym zapachem i niesamowitym smakiem. Warto jednak wiedzieć, że te pyszne owoce oprócz wyjątkowego smaku i soczystości kryją w sobie także moc witamin, zdrowia, dobrego samopoczucia i urody. To obowiązkowy składnik zimowej zdrowej diety.
Właściwości zdrowotne mandarynek:
Są doskonałym źródłem witaminy C. W 100g jest jej aż 32% zalecanej dziennej dawki. To z jej pomocą układ odpornościowy jest wzmocniony, a organizm lepiej broni się przed wirusami.
Pomagają przy zaparciach oraz infekcjach dróg moczowych.
Dzięki dużej ilości witaminy A przeciwdziałają powstawaniu schorzeń oczu, wpływają korzystnie na kondycję skóry, kości i zębów.
Opóźniają procesy starzenia dzięki właściwościom antyoksydacyjnym owoców.
Stymulują trawienie i pomagają organizmowi w pozbywaniu się toksyn.
Dzięki zawartej w owocach flawonoidu o nazwie nobiletyna, zapobiegają odkładaniu się tłuszczów w wątrobie, przez co obniżają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i miażdżycę.
Pomagają w diecie – jedna mandarynka to tylko 34 kalorie. Owoce mają niski indeks glikemiczny (30) – są zatem dobrym wyborem dla osób chorych na cukrzycę.
Dzięki zawartości substancji salvestrol Q40 niszczą komórki odpowiedzialne za niektóre nowotwory, na przykład raka wątroby.
Wpływają korzystnie na serce oraz cały układ krwionośny. Zawierają potas, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi oraz prawidłowa praca mięśnia sercowego.
Dzięki cudownemu zapachowi przeganiają senność, dodają energii i wywołują uśmiech na twarzy. Są także niezłym afrodyzjakiem .
Najsmaczniejsze i najzdrowsze są świeże owoce. Mandarynki mogą być także świetnym dodatkiem do sałatek, sosów, wypieków, koktajli, musów, przetworów.
MANDARYNKI TO CYTRUSY O WIELKIEJ MOCY. KRYJĄ W SOBIE WYJĄTKOWY SMAK, ZDROWIE, DOBRE SAMOPOCZUCIE I URODĘ. JEDZMY JE JAK NAJCZĘŚCIEJ!