Każdy zimowy poranek warto rozpocząć od ciepłego, smacznego i zdrowego posiłku, który doda witamin, energii i radości. Cynamonowy ryż z jabłkiem to szczególne danie pełne fantastycznego smaku i aromatu. Wyjątkowym składnikiem przysmaku jest cynamon, który przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia organizm.
Cynamon – zawiera wiele cennych związków, takich jak flawonole, flawony, izoflawony, katechiny oraz kwas elagowy, chlorogenowy, kawowy i ferulowy. Redukuje wzdęcia i ułatwia trawienie. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu. Cynamon ma dobroczynny wpływ na bóle reumatyczne i choroby stawów. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. Rozgrzewa i wzmacnia organizm, pomaga w pozbyciu się męczącego i długotrwałego przeziębienia. Warto go mieć w domu zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Ryż jaśminowy – 150 g
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 2 szklanki
- Jabłka – 2 sztuki
- Miód – 2 łyżki
- Cynamon mielony – 1 łyżeczka
- Orzechy laskowe – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ryż jaśminowy przepłukałam na sicie i wsypałam do garnka. Dodałam mleko sojowe oraz cynamon. Całość gotowałam na wolnym ogniu przez 15 minut (do momentu aż ryż wchłonął mleko). Następnie dodałam starte na grubych oczkach jabłko i dokładnie wymieszałam. Ryż przełożyłam do miseczki, posypałam cynamonem, udekorowałam pokrojonym w plasterki jabłkiem oraz orzechami laskowymi. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .