
W letnim sezonie uwielbiam bywać na lokalnych ryneczkach, na których sympatyczni handlarze sprzedają dorodne owoce i warzywa ze swoich zielonych pól i ogrodów. Uśmiech, satysfakcja z wykonywanej pracy, radość z małych rzeczy…. To wszystko można wyczytać na ich twarzach. Zawsze z takiej wędrówki wracam z siatką pełną kolorowych owoców i warzyw. W czerwcu najwięcej miejsca zajmują oczywiście smaczne truskawki. Deser truskawkowy z orzechami nerkowca to dzisiejsza wyjątkowa kulinarna propozycja. Jest kremowy, aromatyczny, zdrowy i zniewalająco pyszny .
Orzechy nerkowca – mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Już garść orzechów wystarczy, by uzupełnić dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu na witaminy i minerały. Są doskonałym źródłem witaminy B6, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz odpornościowego, poprawia metabolizm, pamięć i koncentrację, dodaje energii i redukuje stres. Orzechy nerkowca dostarczają także organizmowi cennego potasu, magnezu, fosforu i cynku. Dzięki temu poprawia się jakość włosów, skóry i paznokci oraz wzmacnia się wzrok. Spożycie orzechów nerkowca obniża również ciśnienie tętnicze, chroni przed zawałem oraz dba o prawidłową krzepliwość krwi.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Truskawki – 400 gram
- Brzoskwinie – 2 sztuki
- Daktyle suszone – 4 sztuki
- Orzechy nerkowca – 2 łyżki
- Jogurt kokosowy – 3 łyżki
- Miód – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyłam do pojemnika i dokładnie zblendowałam. Rozlałam do szklanek i udekorowałam truskawkami oraz listkiem mięty. Gotowe! Pycha .
Do deseru można dodać nieco więcej napoju roślinnego lub wody. Otrzymamy wówczas pyszny koktajl, który można zabrać do pracy lub w podróż. Dostarczy witamin, energii i uśmiechu .
Smacznego! 🙂


