Lato to doskonały czas na to, aby nasycić się smakiem i aromatem owoców. Uwielbiam podjadać je świeże, ale z przyjemnością przygotowuję z ich dodatkiem niepowtarzalne ciasta. Letnia tarta z rabarbarem, czereśniami i kruszonką to ciekawa propozycja na przyjemne weekendowe chwile w ulubionym towarzystwie. Delikatne kruche ciasto i soczyste pachnące owoce tworzą kompozycję pełną wybornego smaku, letniego orzeźwienia i przyjemnego odprężenia.
Rabarbar – jest źródłem wielu witamin oraz soli mineralnych. Zawiera tłuszcze, białko, węglowodany, witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, i B9), witaminę C, E i K oraz minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. Ma działanie przeciwzapalne, przeczyszczające, przeciwutleniające oraz antyalergiczne. Podczas obróbki cieplnej z rabarbaru uwalniana jest rapontygenina, która ma właściwości antynowotworowe, poprzez hamowanie rozwoju komórek rakowych. Rabarbar jest także źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje procesy trawienia. Jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. 100 g świeżych łodyg owocowych ma zaledwie 21 kalorii. Więcej na temat rabarbaru przeczytasz TUTAJ.
Składniki:
Ciasto
- Mąka ryżowa – 1,5 szklanki
- Masło – 80 gram
- Żółtko – 1 sztuka
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Cukier z prawdziwą wanilią – 1 opakowanie
- Sól himalajska – 1 szczypta
Nadzienie
- Rabarbar – 400 gram
- Czereśnie – 200 gram
- Jabłka – 2 sztuki
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
Kruszonka
- Mąka ryżowa – 1/2 szklanki
- Masło – 50 gram
- Cukier trzcinowy – 1/2 szklanki
- Cukier z prawdziwą wanilią – 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
- Rabarbar umyłam, osuszyłam, obrałam z łykowatych „nitek”. Pokroiłam na małe kawałki, wymieszałam z cukrem trzcinowym. Odstawiłam na kwadrans. Jabłka pokroiłam w cienkie plasterki. Z czereśni usunęłam pestki.
- Połączyłam zimne masło, mąkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, żółtko i szczyptę soli. Szybko zagniotłam ciasto i włożyłam do lodówki na pół godziny. Okrągłą formę wysmarowałam masłem. Przełożyłam do niej schłodzone ciasto. Ponakłuwałam w kilku miejscach widelcem, aby ciasto pozostało gładkie. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
- Zagniotłam kruszonkę: wymieszałam masło, mąkę ryżową, cukier trzcinowy i cukier waniliowy.
- Na podpieczone ciasto wyłożyłam rabarbar, czereśnie i jabłka. Posypałam kruszonką. Ponownie włożyłam do piekarnika i piekłam przez 30 minut, aż kruszonka nabrała złotego koloru. Upieczone ciasto wyłożyłam z pieca do ostudzenia. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂