
Dzisiaj kolejny przepis z akcji Zmiana na ZDROWIE!
. Odkryj smak z dzieciństwa i przygotuj w zdrowszej wersji chrupiące, złociste i pyszne Gofry z owocami, czekoladą i wiórkami kokosowymi. Pachnący słońcem malinowy mus, świeże owoce i rozkoszny smak i zapach czekolady czynią z gofrów wyborny i zdrowy deser, któremu nie oprze się żaden smakosz. Pycha
.
Owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę. Zawierają także antyoksydanty, takie jak: witamina A, witamina C i witamina E oraz flawonoidy, które usuwają wolne rodniki powstające w organizmie w sytuacjach stresowych, w stanach zapalnych oraz w wyniku zanieczyszczenia środowiska. Owoce są dobrym źródłem łatwo przyswajalnych cukrów prostych. Dostarczają szybkiej dawki energii, która pobudza mózg do pracy i zwiększa jego wydajność. Dlatego są doskonałym wyborem na poranne pierwsze lub drugie śniadanie.
Składniki (przepis na 3 szt):
Ciasto
- Mąka kukurydziana – 70 g
- Mąka ziemniaczana – 60 g
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 1/3 szklanki
- Jajko – 1 sztuka
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 1 łyżeczka
- Cynamon – 2 szczypty
- Kurkuma – 1 szczypta
Mus malinowy
- Maliny świeże lub mrożone – 100 g
- Jogurt kozi (lub dowolny, który lubisz) – 2 łyżki
- Miód wielokwiatowy polski – 1 łyżka
Owoce do dekoracji
- Jabłko – 1/2 sztuki
- Gruszka – 1/2 sztuki
- Mandarynka – 2 sztuki
- Banan – 1/2 sztuki
- Kiwi – 1/2 sztuki
- Inne owoce, które lubisz
Posypka
- Czekolada gorzka 80% (starta na tarce o drobnych oczkach) – 1 łyżka
- Wiórki kokosowe – 1 łyżka
Polecane przeze mnie dobrej jakości GOFROWNICE:
- Gofrownica Gastroback 42424, moc 1600 W
- Gofrownica Optimum GF1400, moc 1300 W
- Gofrownica Blaupunkt WMP301, moc 700 W
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto krótko zmiksowałam. Ciasto przelałam do gofrownicy i upiekłam gofry. Maliny zblendowałam z jogurtem i miodem. Upieczone gofry posmarowałam musem malinowym. Następnie gofry udekorowałam pociętymi w cienkie plasterki owocami. Na koniec posypałam startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .



