Witajcie kochani 🙂 . Szukacie ciekawego pomysłu na obiad lub kolację? Coś lekkiego i pysznego? Dobrze trafiliście! W ramach wiosennego wyzwania Zmiana Na ZDROWIE! przedstawiam Wam przepis na wyjątkowe Gryczane burgery z nasionami lnu i chia. Dodatek warzyw i aromatycznych przypraw powodują, że te mięciutkie, chrupiące, pięknie pachnące, zdrowe i przepyszne burgery znikają z talerza w tempie ekspresowym. Pychotka! Co Wy na to? Spróbujecie?
Kasza gryczana – jest jednym z najbardziej wartościowych produktów zbożowych. Stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Jest bogata w unikatowe aminokwasy egzogenne – zwłaszcza w lizynę, która jest niezbędna m.in. przy budowie białek, zwłaszcza w mięśniach i kościach. Działa korzystnie także na kondycję psychiczną. Kasza gryczana jest bogata również w witaminy z grupy B, fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk i jod. Zawarte w gryce polifenole takie jak 3-flawonole, rutyna, katechina czy kwasy fenolowe charakteryzują się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Składniki te znajdują zastosowanie w profilaktyce nadciśnienia, otyłości, zaparć oraz chorób nowotworowych. Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Mogą ją spożywać osoby chore na celiakię, a także wszyscy, którzy unikają w swojej diecie glutenu. Warto wybrać i kupić produkt dobrej jakości. Osobiście polecam EKOLOGICZNĄ KASZĘ GRYCZANĄ NIEPALONĄ NATURAVENA 1 KG.
Siemię lniane – te malutkie nasiona bardzo korzystnie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Są naturalnym źródłem żelaza, cynku, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B i białka. Zawierają także bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i błonnika. Zwalczają dolegliwości układu pokarmowego: biegunki, zaparcia, nadkwaśność żołądka, nieżyt jelit. Uzupełniają braki w organizmie w składniki odżywcze. Redukują zły cholesterol. Doskonale nawilżają gardło oraz wspomagają leczenie suchego kaszlu. Warto wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam SIEMIĘ LNIANE ZŁOCISTE OLEOFARM 250G.
Nasiona chia – są cennym źródłem makro i mikroskładników mineralnych. Bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 doskonale wpływa na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego, odpowiada za sprawne działanie gospodarki lipidowej, reguluje poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Nasiona chia zawierają m.in. witaminę A, która wpływa na prawidłowe widzenie, witaminę C, wspomagającą odporność organizmu, a także witaminę E i witaminy z grupy B. Nie brak w nich także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu, cynku i selenu. Warto wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam NASIONA CHIA BIOAVENA BIO 200G.
Składniki (przepis na 15 sztuk):
- Kasza gryczana niepalona – 150 g
- Cukinia świeża – 100 g
- Marchew świeża – 100 g
- Czosnek świeży – 2 ząbki
- Nasiona chia – 4 łyżeczki
- Len nasiona – 4 łyżeczki
- Mąka ziemniaczana – 2 łyżeczki
- Masło klarowane Ghee – 1 łyżka
- Pomidor świeży – 2 sztuki
- Szpinak świeży – 20 g
- Sól himalajska – 4 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
- Papryka czerwona mielona słodka – 4 szczypty
- Chili mielone – 4 szczypty
- Kminek mielony – 4 szczypty
- Curry mielone – 4 szczypty
Sposób przygotowania:
Kaszę gryczaną gotowałam pod przykryciem przez 15 minut, do momentu wchłonięcia wody. Cukinię, marchew i czosnek starłam na tarce o drobnych oczkach. Do ugotowanej kaszy gryczanej dodałam starte warzywa, nasiona lnu, nasiona chia, mąkę ziemniaczaną, masło klarowane oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Z powstałej masy uformowałam burgery, które ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyłożyłam na talerz, udekorowałam szpinakiem i pokrojonymi w plasterki pomidorami. Gotowe. Pycha!
Smacznego! 🙂 .
#ZmianaNaZdrowie