
Dzisiejsza śniadaniowa propozycja każdemu z Was podbije serce. Choć prezentuje się bardzo efektownie, jej przygotowanie jest proste. Nie zajmuje wiele czasu i bazuje na zdrowych i naturalnych składnikach. Płatki jaglane z musem truskawkowym to pachnący wiosną, słońcem i miłością prawdziwy rarytas. Po takim śniadaniu zaczniesz dzień z uśmiechem na ustach i w sercu .
Płatki jaglane – są źródłem węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu. Dodatkowo cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B (witaminy B1, B2, B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają też nieznaczną ilość witaminy E. To sprawia, że płatki jaglane wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają występowaniu niedokrwistości oraz wzmacniają odporność. Ponadto korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomagają regenerację mięśni oraz zwiększają uczucie sytości. Nie zawierają glutenu. Ważne, aby spośród szerokiej oferty wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam PŁATKI JAGLANE TARGROCH 1KG.
Truskawki – mają liczne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Są źródłem wielu witamin z grupy B (B1, B2), a także A, C i PP. Ponadto stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Są bogatym źródłem podnoszącej odporność witaminy C. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Truskawki poleca się reumatykom, osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Doskonale działają także na serce obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Pyszne owoce świetnie gaszą pragnienie, poprawiają skórę i wzrok. Badania wykazały, że truskawki mają również działanie antynowotworowe. Usprawniają trawienie, szczególnie tych pokarmów, które zawierają tłuszcze i białko. Zawarty w truskawkach błonnik poprawia perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Są niskokaloryczne – 100 gram owoców to zaledwie 32 kcal.
Składniki (przepis na dwie porcje):
- Płatki jaglane – 100 g
- Truskawki – 300 g
- Banan – 1 sztuka
- Mleko kokosowe (lub dowolne, które lubisz) – 1 szklanka
- Woda – 1 szklanka
- Wiórki kokosowe bez konserwantów – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Płatki jaglane ugotowałam na mleku kokosowym i wodzie. Truskawki zblendowałam z bananem. Ugotowane płatki jaglane wyłożyłam do miseczek, polałam musem truskawkowym. Całość posypałam wiórkami kokosowymi i udekorowałam plasterkami świeżych truskawek. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .



