Uwielbiam płatki jaglane. Są zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Można łączyć je z owocami, warzywami, orzechami i wieloma innymi składnikami. Zawsze stanowią pełen zdrowia, przyjemności i energii posiłek. Dzisiaj mam dla Was wyjątkową propozycję na Jaglankę mango-banan z jagodami. Ta piękna kombinacja to istna rozpusta na dobry początek dnia. Pychotka!
Płatki jaglane – są źródłem węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu. Cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B (witaminy B1, B2, B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają też nieznaczną ilość witaminy E. To sprawia, że płatki jaglane wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają występowaniu niedokrwistości oraz wzmacniają odporność. Ponadto korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomagają regenerację mięśni oraz zwiększają uczucie sytości. Nie zawierają glutenu. Ważne, aby spośród szerokiej oferty wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam PŁATKI JAGLANE TARGROCH 1KG.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Płatki jaglane – 80 g
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 3/4 szklanki
- Woda – 3/4 szklanki
- Mango świeże – 1/2 sztuki
- Jagody świeże lub mrożone – 130 g
- Banan dojrzały – 1 sztuka
- Wiórki kokosowe – 1 łyżka
- Płatki migdałowe – 1 łyżka
- Cynamon – 3 szczypty
Sposób przygotowania:
Do garnka wlałam mleko sojowe i wodę. Dosypałam jagody oraz pokrojone w kostkę mango i banana. Całość gotowałam na lekkim ogniu przez 10 minut. Jaglankę przełożyłam do miseczek, posypałam płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi i cynamonem. Pycha .
Smacznego! 🙂 .
#ZmianaNaZdrowie