Jajka w papryce z serem kozim i wiórkami kokosowymi

Czy wiecie, że połowa czerwonej papryki dostarcza organizmowi niemal trzykrotnie więcej witaminy C niż sok z cytryny czy pomarańcza? Witamina C jest naturalnym antyoksydantem, który spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz wzmacnia odporność. Przed nami zwiększony okres przeziębień i chorób, dlatego warto włączyć paprykę do codziennego menu. Tym bardziej że jest bardzo aromatyczna, krucha i przepyszna. Jajka w papryce z serem kozim i wiórkami kokosowymi będą wspaniałą propozycją o każdej porze dnia. Dobór składników sprawia, że danie jest pełne zdrowia, energii i dobrego samopoczucia. Koniecznie wypróbujcie ten przepis 🙂 .

Papryka czerwona — poza wspaniałym smakiem, apetyczną barwą i szerokim zastosowaniem, ceniona jest ze względu na dużą zawartość witamin, składników mineralnych oraz niską kaloryczność (100g – 30 kcal). Już niewielki kawałek tego aromatycznego warzywa dostarcza organizmowi dużej ilości witaminy A, C, E, a także tych z grupy B. Oprócz tego, w warzywie znajduje się cenny dla zdrowia likopen, żelazo, beta-karoten, potas oraz wapń. Spożywanie papryki spowalnia procesy starzenia komórek organizmu, a także hamuje rozwój wolnych rodników, tym samym minimalizując ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe. Wzmacnia także odporność, chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów, wpływa na obniżenie podwyższonego ciśnienia krwi, zmniejsza stężenie glukozy, niweluje ryzyko zachorowania na osteoporozę, dba o prawidłową krzepliwość krwi. Regularne spożywanie papryki czerwonej doskonale wpływa na zdrowie i dobre samopoczucie. Warto na stałe dodać warzywo co codziennej well diety.

Składniki (przepis na dwie porcje):

  • Papryka – 2 sztuki
  • Jajka – 4 sztuki
  • Ser kozi – 4 plastry
  • Wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • Pestki słonecznika – 2 łyżeczki
  • Masło klarowane – 2 łyżki
  • Sól himalajska – 4 szczypty
  • Pieprz mielony – 2 szczypty
  • Papryka słodka mielone – 2 szczypty
  • Aronia świeża – 40 gram
  • Szpinak liście – 30 gram

Sposób przygotowania:

Umyte papryki pokroiłam na grubsze plastry, usunęłam gniazda nasienne. Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Plastry papryki podsmażyłam z obu stron. Do miski włożyłam jajka, pokruszony ser kozi, wiórki kokosowe, pestki słonecznika oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam. Do każdego plastra papryki wlałam po trzy łyżki masy jajecznej. Zapiekałam z obu stron przez 2 minuty. Papryki wyłożyłam na talerze, udekorowałam listkami świeżego szpinaku oraz aronią. Gotowe! Pycha

Smacznego! 🙂

Jajka w papryce z serem kozim i wiórkami kokosowymi. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Jajka w papryce z serem kozim i wiórkami kokosowymi. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl