
Jestem zdania, że najważniejszym posiłkiem dnia są śniadania 🙂 . Codziennie dbam o to, aby było pyszne, zdrowe i kolorowe. Zawsze rezerwuję czas na jego przygotowanie. Wiem, że dzięki temu w ciągu dnia organizm zrewanżuje się energią i dobrym samopoczuciem. Wczoraj na lokalnym targu kupiłam dorodne polskie morele. Zatem dzisiaj przepis na Owsiankę z morelami i nasionami chia. Dodatek borówek i płatków migdałowych sprawia, że danie jest kopalnią witamin dla organizmu, które warto wydobyć oraz smakowicie i zdrowo spożytkować.
Morele – te niskokaloryczne owoce (100 gram – 50 kalorii) są bogatym źródłem beta-karotenu, flawonoidów i zeaksantyny. Są to przeciwutleniacze, które chronią przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu zapobiegają chorobom nowotworowym, cukrzycy oraz chorobom serca. Dbają również o młodość, opóźniając procesy starzenia. Dodatkowo beta-karoten korzystnie wpływa na wzrok oraz jest tarczą ochronną dla skóry, jeżeli chodzi o szkodliwe działanie promieni UV. Morele są także dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz potasu. Pomagają w regulacji ciśnienia krwi oraz w pracy mięśni i nerek. Owoce zawierają także dużo błonnika oraz pektyn, co pomaga w walce z zaparciami, zgagą i niestrawnością. Jedzenie moreli zaleca się osobom, które cierpią na nadkwasotę, ponieważ owoce mają odczyn zasadowy.
Składniki (przepis na dwie porcje):
- Płatki owsiane – 100 gram
- Napój roślinny np. migdałowy – 1/2 szklanki
- Woda – 1/2 szklanki
- Nasiona chia – 2 łyżki
- Cukier trzcinowy – 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- Morele dojrzałe – 8 sztuk
- Płatki migdałowe – 2 łyżki
- Borówki – 50 gram
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyłam płatki owsiane, napój roślinny, wodę, nasiona chia, cukier trzcinowy i oliwę z oliwek. Całość, gotowałam ok. 10 minut. Owsiankę wyłożyłam do miseczek. Na wierzch ułożyłam połówki moreli, płatki kokosowe i borówki. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .



