Wprawdzie do Walentynek pozostało nieco czasu, ale już dzisiaj można pomyśleć o słodkim prezencie dla bliskiej osoby. Moja propozycja (doskonała także na inne okazje) to Kokosowe Całuski Well Ja Ty My. Połączenie słodkiego ciasta z wiórkami kokosowymi to wyjątkowo udana i bajeczna kombinacja. Chrupiące z zewnątrz, lekko ciągliwe w środku, nieziemsko pachnące kokosem i z kroplą pysznego malinowego musu – tym całuskom nikt się nie oprze!
Wiórki kokosowe to rozdrobniony i wysuszony miąższ orzecha kokosowego. Są bogatym źródłem białka oraz pierwiastków: żelaza (w 100 g wiórków znajdziemy 3,3 mg żelaza), miedzi, magnezu, kwasu foliowego, potasu oraz witam B i E. Wzmacniają odporność organizmu, pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Zawarte w wiórkach kokosowych trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu. Mają także dobroczynny wpływ na układ nerwowy i naczyniowo-sercowy.
Składniki (przepis na 25 sztuk):
- Wiórki kokosowe niesiarkowane – 200 g
- Mąka kukurydziana – 60 g
- Żółtka jaj – 4 sztuki
- Białko jaja – 1 sztuka
- Mleko kokosowe – 2 łyżki
- Cukier trzcinowy – 200 g
- Wanilia w lasce – 1 sztuka
- Maliny mrożone lub świeże – 30 g
- Miód – 1 łyżeczka
- Żelatyna – 1/2 łyżeczki
- Masło klarowane (do posmarowania blachy) – 1/2 łyżeczki
- Białko jajka do posmarowania ciastek – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz malin, żelatyny i miodu) wsypałam do miski, zmiksowałam i wyrobiłam gęste ciasto. Następnie uformowałam z niego 25 kulek i ułożyłam je na wyłożonej papierem do wypieków i posmarowanej masłem blaszce do pieczenia. Ciastka posmarowałam białkiem. Kulki piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut, aż nabrały złocisto-brązowej barwy. Maliny zmiksowałam z miodem i żelatyną. Wystudzone kulki udekorowałam musem z malin. Pycha .
Smacznego 🙂 .