
Często pytacie mnie o przepis na zdrową i smaczną przegryzkę w ciągu dnia. Taką do chrupnięcia w pracy, w podróży, w domu, podczas grilla. Już pędzę do Was z pomysłem. Przecież mamy wyzwanie Zmiana na ZDROWIE!
. Tak więc dzisiaj mam dla Was niebanalną propozycję na Krakersy z niebieskiej kukurydzy z ziarnami. Efekt jest zdumiewający! Krakersy są chrupiące, pachnące, pyszne i zdrowe! Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jestem pewna, że chrupaki przygotujecie nie raz 🙂 .
Niebieska kukurydza – to 100% naturalna odmiana kukurydzy, uprawiana od setek lat przez Indian z plemienia Hopi oraz Inków na zboczach Andów. Swój niebieski kolor zawdzięcza obecności antocyjanów, naturalnych barwników roślinnych, nadających barwę kwiatom i owocom. Według badań ziarno kukurydzy niebieskiej zawiera 4125 mg/kg antyoksydantów, które mają działanie przeciwnowotworowe oraz spowalniające procesy starzenia. Niebieska kukurydza to także skarbnica witamin z grupy B, D, E i K oraz minerałów, takich jak: cynk, fosfor, magnez, wapń i żelazo. Ponadto zawiera ponad trzykrotnie więcej białka, sześciokrotnie więcej wapnia, czterokrotnie więcej cynku oraz ośmiokrotnie więcej żelaza niż żółta kukurydza.
Pestki dyni, słonecznika i lnu – są bardzo wartościowym pożywieniem. Posiadają w swoim składzie odżywcze białko, oleje oraz minerały i witaminy. Zwiększają odporność, działają przeciwpasożytniczo. Świetnie wpływają na kondycję włosów i paznokci. Są skarbnicą witaminy D, A, B, a także minerałów – wapnia, potasu, cynku i fosforu.
Składniki (przepis na 12 krakersów):
- Mąka z niebieskiej kukurydzy – 4 łyżki
- Ziarna słonecznika – 1 łyżka
- Ziarna lnu – 1 łyżka
- Pestki dyni – 1 łyżka
- Woda – 5 łyżek
- Masło klarowane – 1 łyżeczka
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 1 łyżeczka
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
- Oregano suszone – 2 szczypty
- Tymianek suszony – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przełożyłam do miski i dokładnie wymieszałam. Ciasto rozwałkowałam cieniutko na papierze do pieczenia i przełożyłam do formy na ciasto (razem z papierem). Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut (trzeba uważać, żeby się nie przypaliło). Po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika ciasto pokroiłam ostrym nożem na krakersy. Pycha .
Smacznego! 🙂 .



