Twoja dieta na 5!

Cześć Kochani 🙂 . Rozpoczynamy nowy tydzień i kontynuujemy nasze wiosenne wyzwanie Zmiana na ZDROWIE!. Zdrowie jest najważniejszym skarbem człowieka, a wiosna jest doskonałym czasem na zmiany w naszym życiu.

Czy chcesz mieć wzorowy jadłospis? Zobacz, co powinno znaleźć się w Twojej diecie każdego dnia, abyś dostała za nią ocenę bardzo dobrą, a nawet z plusem!

Twoja dieta na 5!

5 posiłków dziennie. Czyli śniadanie 1, śniadanie 2, obiad, podwieczorek i kolacja. Jedz je co 3-4 godziny. Uregulujesz w ten sposób swój metabolizm i organizm nie będzie robił zapasów w postaci tkanki tłuszczowej. Wpłynie to również doskonale na Twoje dobre samopoczucie i świetną koncentrację.

5 porcji warzyw dziennie. 1 porcja to ok. 100 g świeżych warzyw. Ich regularne spożywanie chroni przed schorzeniami serca, cukrzycą typu 2, dobrze wpływa na żołądek i układ krwionośny. Opóźnia także procesy starzenia, wzmacnia odporność i podkręca przemianę materii. Staraj się, aby Twój każdy posiłek zawierał jakieś warzywo.

5 porcji płatków owsianych tygodniowo (1 porcja dziennie). Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów świata. Obecny w nich cenny błonnik korzystnie wpływa na ruch robaczkowy jelit, chroniąc przed zaparciami i regulując rytm wypróżnień. Spożywanie płatków owsianych dobrze wpływa na trawienie, obniża poziom „złego” cholesterolu, stabilizuje poziom cukru we krwi, zapewnia młody wygląd. Ich plusem jest fakt, że zasycają na długo. Z płatków owsianych możesz wyczarować wiele dań, ciast i przekąsek, które będą świetnym wyborem o każdej porze dnia. Warto wybierać płatki owsiane dobrej jakości. Osobiście polecam PŁATKI OWSIANE TARGROCH 1KG lub PŁATKI OWSIANE BEZGLUTENOWE BIO PLANET 1KG.

5 porcji roślin strączkowych tygodniowo (1 porcja dziennie). Rośliny strączkowe (soczewica czerwona, soczewica brązowa, soczewica czarna, cieciorka, soja, fasola, groch żółty, groch zielony, białko z grochu, bób suszony, bób świeży lub mrożony) są znakomitym źródłem białka. Są niezastąpione w diecie z ograniczoną ilością mięsa, lub całkowicie go pozbawioną. Zawierają także węglowodany złożone, które powoli uwalniają się do krwi, dlatego nie powodują skoków w poziomie cukru. Rośliny strączkowe są sycące oraz mają niski indeks glikemiczny. Przy tym są cennym źródłem witaminy A, E, z grupy B (w tym kwas foliowy), żelaza, potasu, magnezu, wapnia, siarki, fosforu oraz błonnika, który reguluje trawienie. Ze strączków możesz przygotować wiele potraw, deserów, a nawet ciasta! Już wkrótce na blogu znajdziesz wspaniałe propozycje.

5 jabłek tygodniowo, a najlepiej 7 (1 jabłko dziennie). „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” – to znane i sprawdzone powiedzenie. Codzienne jedzenie jabłek ma nieoceniony wpływ na nasze zdrowie. Jabłka znakomicie regulują trawienie, zapobiegają zaparciom, wzmacniają zęby, odświeżają oddech, pomagają się odchudzić, wymiatają toksyny z organizmu, obniżają wysoki cholesterol. Codzienne jedzenie jabłek chroni przed zawałem i wzmacnia mięśnie. Jabłka dostarczają także organizmowi cenne składniki: witaminę C, A, witaminy z grupy B, potas, żelazo, fosfor, błonnik i pektyny.

5 szklanek wody mineralnej dziennie. Czujesz się zmęczona i ociężała? Przyczyną może być odwodnienie. Pij wodę, która jest niezbędna do utrzymania stałej temperatury ciała, usprawnienia procesu detoksykacji, transportu oraz lepszego wchłaniania cennych składników odżywczych. Picie wody to klucz do zdrowia!

A jak wygląda zadanie dla chętnych na ocenę celującą?

5 spacerów w tygodniu po pół godziny (a najlepiej 7). Każdy spacer możesz podzielić na 15 minut rano i 15 minut wieczorem. Codzienny ruch na świeżym powietrzu da Ci dobre samopoczucie i zwiększy energię do działania. Pomoże osiągnąć dobrą kondycję, dzięki której Twój organizm będzie działał skuteczniej i pracował wydajniej.

Twoja dieta na 5!

Jaką ocenę wystawisz sobie dzisiaj? Postaraj się wprowadzić powyższe zalecenia w swój codzienny rozkład dnia. Małe, ale konsekwentne kroki pomogą Ci osiągnąć założony cel, jakim jest Zmiana na ZDROWIE!. Powodzenia! 🙂 .