Makaron ryżowy z łososiem, szpinakiem i pomidorami

Makaron ryżowy z łososiem, szpinakiem i pomidorami. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl

Zmiana na ZDROWIE!. Zastanawiasz się, co dobrego przygotować dzisiaj na obiad? Albo w weekend? Mam dla Ciebie propozycję na smaczne i niezwykle wartościowe pod względem odżywczym danie – Makaron ryżowy z łososiem, szpinakiem i pomidorami. Wyśmienita i zdrowa potrawa pomoże Ci pokonać zmęczenie i stresy, doda energii i uśmiechu oraz pomoże zachować zgrabną i szczupłą sylwetkę. Jestem pewna, że to pyszne danie już na stałe zagości w Twoim domowym menu 🙂 .

Makaron ryżowy – powstaje z mąki ryżowej oraz wody dzięki czemu jest bezglutenowy, lekkostrawny oraz praktycznie beztłuszczowy. Zawiera węglowodany złożone ulegające powolnemu trawieniu, co skutkuje szybkim uczuciem sytości oraz dostarczeniem organizmowi odpowiedniej dawki energii. Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków chemicznych i cholesterolu. Makaron ryżowy jest bogaty w białka, sole mineralne, potas, magnez, żelazo oraz w witaminy z grupy B i E.

Szpinak – ma wiele prozdrowotnych i leczniczych właściwości, co czyni go jednym z najzdrowszych warzyw. Liście szpinaku są bogate w witaminę C, A, B6, K, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Zawierają także beta-karoten i luteinę, które są silnymi przeciwutleniaczami. Chronią przed chorobami nowotworowymi, układu krążenia i miażdżycą, pomagają odzyskać równowagę nerwową i łagodzą skutki stresu. Zawarte w szpinaku witaminy z grupy B obniżają “zły” cholesterol, a witamina A i E opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz podnosi jego odporność.

Pomidory – zawierają bardzo cenny likopen, który ma silne działanie przeciwutleniające, neutralizujące wolne rodniki i opóźniające procesy starzenia. Pomidory zapobiegają miażdżycy, wyraźnie zmniejszają ryzyko zawału serca. Działają antynowotworowo, moczopędnie, poprawiają trawienie i pracę układu nerwowego. Dzięki dużej zawartości witaminy C skutecznie poprawiają odporność organizmu.

Składniki (przepis na dwie porcje):
Sposób przygotowania:

Łososia pokroiłam w kostkę, oprószyłam pieprzem, solą i chwilę podsmażyłam. Dodałam pokrojony czosnek, szpinak i smażyłam kilka minut. Makaron ryżowy ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Ogórka i pomidory pokroiłam w drobną kostkę. Ugotowany makaron i pokrojone warzywa dodałam do łososia i szpinaku. Dodałam kurkumę i wszystko delikatnie wymieszałam. Wyłożyłam na talerz i posypałam pestkami dyni, słonecznika i lnu. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂 .

Makaron ryżowy z łososiem, szpinakiem i pomidorami. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl
Makaron ryżowy z łososiem, szpinakiem i pomidorami. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl
Makaron ryżowy z łososiem, szpinakiem i pomidorami. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl