Szukacie pomysłu na niedzielny pyszny i zdrowy deser? Przygotujcie wyśmienity Krem z komosy ryżowej z bananami i jagodami goji. Ten ciekawy przysmak w swoim bogatym wnętrzu skrywa wyjątkowy słodko–kwaśny smak, który orzeźwia, dodaje energii i wywołuje uśmiech na twarzy. Pokochają go mali i duzi smakosze. Sprawdźcie sami!
Jagody goji — są jednym z najbardziej odżywczych produktów na świecie. W swoim składzie posiadają karotenoidy, które zapewniają im ich barwę oraz pozytywnie wpływają na kondycję skóry. Również polisacharydy, olejki eteryczne, kwasy organiczne oraz tłuszczowe. Wzbogacają dietę w cynk, żelazo, wapń, miedź, selen i fosfor. Zawierają witaminy z grupy B, witaminę C oraz E. Dzięki posiadaniu polisacharydów i polifenoli mają właściwości antyoksydacyjne, czyli zwalczają wolne rodniki w naszym organizmie. Te malutkie owoce to skarbnica wartości odżywczych, które pozytywnie i odmładzająco wpływają na skórę oraz wspierają odporność organizmu.
Składniki:
- Komosa ryżowa (Quinoa) – 100 gram
- Napój sojowy – 1 szklanka
- Woda – 1/2 szklanki
- Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- Sól morska – 1 szczypta
- Miód – 2 łyżki
- Banan – 1/2 sztuki
- Jagody goji suszone – 2 łyżki
- Orzechy włoskie posiekane – 1 łyżka
- Cynamon – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową przepłukałam pod bieżącą, zimną wodą. Wsypałam do garnka, zalałam napojem sojowym i wodą. Dodałam oliwę z oliwek i sól morską. Gotowałam 20 minut. Do ugotowanej komosy dodałam miód, cynamon i całość zblendowałam. Wyłożyłam do miseczek, dodałam na wierzch pokrojonego w plastry banana, jagody goji i posiekane orzechy. Gotowe! Pycha .
Smacznego 🙂 .