Wiosna powoli rozgaszcza się wokół nas. Zielona aura króluje na zewnątrz, ale również na talerzu. Zielone warzywa to bogactwo niezwykle cennych witamin i składników odżywczych takich jak: wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, kwas foliowy, witaminy A, B, C, K, azotany, flawonoidy i antyoksydanty. Zdecydowanie warto wzbogacić codzienną dietę o zielone warzywa. Organizm odwdzięczy się witalnością i dobrym samopoczuciem. Dzisiejszy WELL przepis – Jajka w papryce z tofu i serem kozim – to wiosenne barwy, smak, aromat i zdrowie w jednym. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Szczypiorek – cechuje się niską kalorycznością oraz jest źródłem cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminę K, która wzmacnia kości, witaminę C, która poprawia odporność, witaminę A oraz foliany, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dodatkowo jest źródłem miedzi, żelaza, magnezu i siarki. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, wspomaga pracę oczu oraz chroni przed nowotworami.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Papryka czerwona – 2 sztuki
- Jajka – 4 sztuki
- Tofu naturalne – 2 plastry
- Ser kozi – 1 plaster
- Pestki dyni – 1 łyżka
- Nasiona słonecznika – 1 łyżka
- Nasiona lnu – 1/2 łyżki
- Pieprz czarny mielony – 4 szczypty
- Sól himalajska – 4 szczypty
- Papryka czerwona słodka mielona – 4 szczypty
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Szczypiorek posiekany – 2 łyżki
- Szpinak – 25 gram
Sposób przygotowania:
Paprykę pokroiłam w grube plastry. Na patelni rozgrzałam masło klarowane i ułożyłam plastry czerwonej papryki. Po paru minutach odwróciłam na drugą stronę. W międzyczasie do pojemnika wbiłam jajka, dodałam pestki dyni, nasiona lnu i słonecznika, pokrojony w kosteczkę ser kozi oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszałam. Do podsmażonej papryki wlałam masę jajeczną. Zapiekałam po parę minut z jednej i z drugiej strony. Danie wyłożyłam na talerz, który wcześniej udekorowałam zielonym szpinakiem. Całość posypałam szczypiorkiem. Gotowe! Pycha .
Smacznego 🙂 .