
Ostatnia moja wyprawa do lasu zakończyła się niezłym zbiorem kurek. Od razu wpadł mi do głowy przepis na Makaron ryżowy z kurkami i suszonymi pomidorami. Wyszło ciekawie, aromatycznie i przepysznie. Do tego bardzo zdrowo, bo kurki są pełne dobroczynnych właściwości. Warto wykorzystać sezon i wypróbować przepis. Danie będzie wspaniałym wyborem na obiad lub kolację. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Kurki – to bardzo smaczne grzyby, które mają wiele cennych składników odżywczych. Zawierają witaminę B1, B3, B6, D, ryboflawinę, kwas foliowy, niacynę oraz minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Kurki są lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Są niskokaloryczne (100 gram – 32 kcal). Mają właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom wywołującym zatrucia pokarmowe oraz gronkowca złocistego. Dzięki zawartości witamin, żelaza i miedzi wspomagają pracę mózgu, wzmacniają koncentrację i pamięć, poprawiają odporność oraz stan skóry. Kurki wpływają także pozytywnie na leczenie cukrzycy typu 2 dzięki zawartości witaminy D. Dzięki procesowi suszenia grzybów, zwiększa się ilość tej witaminy i to wielokrotnie.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Kurki grzyby – 200 gram
- Makaron ryżowy – 200 gram
- Pomidory suszone – 6 sztuk
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 1 ząbek
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Pieprz – 2 szczypty
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Tymianek suszony – 2 szczypty
- Majeranek suszony – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Makaron ugotowałam al dente według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym maśle klarowanym usmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, suszone pomidory i kurki. Pod koniec smażenia dodałam przyprawy. Usmażone kurki wymieszałam z makaronem. Gotowe danie wyłożyłam na talerze, udekorowałam świeżą natki pietruszki i malinką. Pycha!
Smacznego! 🙂 .


