Makaron ryżowy z tofu, pomidorem i jabłkiem

Makaron ryżowy z tofu, pomidorem i jabłkiem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

Cześć kochani 🙂 . Jak tam idzie nasze wiosenne wyzwanie Zmiana na Zdrowie!? Mam nadzieję, że bardzo dobrze ?. Pamiętajcie, że liczy się każdy krok i każda mała zmiana. W trosce o największy skarb, jakim jest nasze zdrowie!

Ostatnio otrzymałam od kilku czytelniczek prośbę o zamieszczanie więcej przepisów z użyciem tofu, jako zamiennika mięsa. Sama przyznam, że bardzo mocno ograniczyłam w swojej diecie mięso. Z przyjemnością więc będę proponować przepisy z użyciem tofu, a także innych produktów, które mogą zastąpić mięso.

Dzisiaj propozycja na Makaron ryżowy z tofu, pomidorem i jabłkiem. Danie, które z powodzeniem możecie przygotować na obiad lub kolację. Dodatek świeżego jabłka czyni z dania niebanalną, pyszną i zdrową potrawę. Koniecznie musicie spróbować. Mali i duzi smakosze będą zachwyceni!

Tofu – jest cennym źródłem białka oraz roślinnych tłuszczów nienasyconych. Posiada wiele składników mineralnych i witamin takich, jak: wapń, żelazo, potas, fosfor, magnez, cynk, selen, mangan, miedź, cholina, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy), witaminę A. Ponadto tofu dostarcza organizmowi aminokwasy egzogenne oraz kwas linolowy i lecytynę. Izoflawony, w które bogata jest soja, korzystnie wpływają na kości i zapobiegają osteoporozie. Tofu nie zawiera cholesterolu i ma właściwości lekko alkalizujące (nie zakwasza organizmu). Ważne, aby kupować i spożywać dobrej jakości tofu, nie modyfikowane genetycznie. Osobiście polecam TOFU NATURALNE SOLIDA FOOD 300G.

Makaron ryżowy – powstaje z mąki ryżowej oraz wody dzięki czemu jest bezglutenowy, lekkostrawny oraz praktycznie beztłuszczowy. Zawiera węglowodany złożone ulegające powolnemu trawieniu, co skutkuje szybkim uczuciem sytości oraz dostarczeniem organizmowi odpowiedniej dawki energii. Nie zawiera konserwantów, barwników, dodatków chemicznych i cholesterolu. Makaron ryżowy jest bogaty w białka, sole mineralne, potas, magnez, żelazo oraz w witaminy z grupy B i E. Świetnym jakościowo produktem, który używam w swoich przepisach jest MAKARON RYŻOWY REAL THAI VERMICELLI 375G oraz MAKARON RYŻOWY REAL THAI WSTĄŻKA 375G.

Składniki (przepis na 2 porcje):
Sposób przygotowania:

Tofu, czosnek i pomidory pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle klarowanym. Po chwili dodałam makaron ryżowy i przyprawy. Zalałam wodą i gotowałam około 10 minut. Po tym czasie dodałam pokrojone w kostkę jabłka i sok z cytryny. Gotowałam kolejne 5 minut. Gotowe danie przełożyłam na talerz i posypałam ziarnami słonecznika, lnu i pestkami dyni. Pycha!

Smacznego! 🙂 .

#ZmianaNaZdrowie

Makaron ryżowy z tofu, pomidorem i jabłkiem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Makaron ryżowy z tofu, pomidorem i jabłkiem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl