Muffinki kukurydziane z kozim serem

Muffinki kukurydziane z kozim serem. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl

Ponieważ otrzymałam od Was prośby z zamieszczaniem większej ilości zdrowych, ciekawych przepisów obiecuję, że będzie ich na blogu więcej 🙂 .
Wszystkie są mojego autorstwa i mam nadzieję, że będą dobrą inspiracją do zdrowego i różnorodnego odżywiania się, dbania o swoje ciało, duszę i umysł.

Dzisiejszy well przepis to moja sprawdzona i doskonała propozycja na wszelkiego rodzaje spotkania. Idealna także jako przekąska w pracy, w szkole, w podróży. Muffinki kukurydziane z serem kozim są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku i przepyszne 🙂 .

Kukurydza – zawiera sporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A. Kukurydza to dobre źródło składników mineralnych, takich jak: potas, sód, magnez, wapno, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, jod, selen. Selen wraz z witaminą E i beta-karotenem broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa odporność i przedłuża młodość. Ma dwa silne antyoksydanty należące do karotenoidów: luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, więc mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej.

Składniki (przepis na 12-15 sztuk)
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki włożyłam do miski i krótko zmiksowałam. Ciasto wyłożyłam do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami – do 3/4 ich wysokości. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekłam przez ok. 25 minut. Upieczone muffinki wyjęłam z piekarnika i ostudziłam na kratce. Wspaniale smakują podane także na ciepło. Pycha

Smacznego! 🙂 .

Muffinki kukurydziane z kozim serem. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl
Muffinki kukurydziane z kozim serem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl