Ponieważ otrzymałam od Was prośby z zamieszczaniem większej ilości zdrowych, ciekawych przepisów obiecuję, że będzie ich na blogu więcej 🙂 . Wszystkie są mojego autorstwa i mam nadzieję, że będą dobrą inspiracją do zdrowego i różnorodnego odżywiania się, dbania o swoje ciało, duszę i umysł. Dzisiejszy well przepis to moja sprawdzona i doskonała propozycja na wszelkiego rodzaje spotkania. Idealna także jako przekąska w pracy, w szkole, w podróży. Muffinki kukurydziane z serem kozim są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku i przepyszne 🙂 .
Kukurydza – zawiera sporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A. Kukurydza to dobre źródło składników mineralnych, takich jak: potas, sód, magnez, wapno, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, jod, selen. Selen wraz z witaminą E i beta-karotenem broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa odporność i przedłuża młodość. Ma dwa silne antyoksydanty należące do karotenoidów: luteinę i zeaksantynę, które pomagają chronić plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, więc mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej.
Składniki (przepis na 12-15 sztuk)
- Mąka kukurydziana – 1 szklanka
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
- Soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki
- Jogurt naturalny – 1 szklanka
- Olej kokosowy – 1/4 szklanki
- Jajka – 2 sztuki
- Cukinia świeża (starta na tarce o drobnych oczkach – 150 g
- Ziarna kukurydzy (odsączone) – 1/2 szklanki
- Ser kozi (drobno pokrojony lub starty na tarce o drobnych oczkach) – 200 g
- Sól himalajska – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki włożyłam do miski i krótko zmiksowałam. Ciasto wyłożyłam do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami – do 3/4 ich wysokości. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piekłam przez ok. 25 minut. Upieczone muffinki wyjęłam z piekarnika i ostudziłam na kratce. Wspaniale smakują podane także na ciepło. Pycha
Smacznego! 🙂 .