Mus czekoladowy z nutką chili

Mus czekoladowy z nutką chili. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl

Kto lubi czekoladę, ręka do góry! A z nutą pikanterii? Mniam… 🙂 . Z okazji obchodzonego dzisiaj Światowego Dnia Czekolady mam dla Was propozycję na aksamitny i przepyszny Mus czekoladowy z nutką chili. Szybki i łatwy w przygotowaniu, wspaniały na każdą okazję. Cudowna czekolada rozpływa się w ustach wniebowziętych małych i dużych smakoszy. Deser jest także kopalnią składników odżywczych, mających pozytywny wpływ na ciało, duszę i umysł. To wyjątkowa Well pychotka .

Czekolada gorzka – to niekwestionowana królowa słodyczy z wieloma właściwościami zdrowotnymi. Zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie, chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, dodają energii i poprawiają nastrój. To doskonałe źródło węglowodanów, magnezu, żelaza, niacyny, teobrominy, fenylotylaminy (grupa endorfin) i flawonoidów. Pod wpływem jedzenia gorzkiej czekolady o prawie 20 proc. wzrasta poziom przeciwutleniaczy we krwi. Spowalniają one proces starzenia, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i sprzyjają zapadaniu na choroby serca i nowotwory. Spośród szerokiej oferty na rynku warto wybrać czekoladę dobrej jakości z zawartością kakao minimum 75%. Osobiście polecam polską CZEKOLADĘ WEDEL MOCNO GORZKĄ 80%.

Papryczka chili – wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Jest bogata w witaminę C, A, B6, żelazo, magnez, potas i mangan. Zawarta w papryczce i odpowiadająca za ostry smak kapsaicyna przyspiesza spalanie tłuszczu, zwiększając tempo metabolizmu. Kapsaicyna wykazuje także właściwości antyrakowe, ma zbawienny wpływ przy zwalczaniu wrzodów żołądka, wspomaga pracę układu krążenia, działa antybólowo, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy oraz zmniejszenie poziomu cholesterolu.

Składniki (przepis na 2 porcje):

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (czekoladę umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą).
Do przestudzonej, płynnej czekolady dodaj chili, cukier oraz ubite ze szczyptą soli jajka. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszaj.
Mus przełóż do małych szklanek, schowaj do lodówki na kilka godzin. Pycha .

Smacznego! 🙂

Mus czekoladowy z nutką chili. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl
Mus czekoladowy z nutką chili. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl
Mus czekoladowy z nutką chili. Przepis i zdjęcia – WellJaTyMy.pl