Lubię dodawać do swoich posiłków naturalne, nieprzetworzone produkty, zawierające składniki, które działają niezwykle korzystnie na organizm. Jestem zwolenniczką przede wszystkim polskich, lokalnych superfoods. Są smaczne i tak samo zdrowe, jak przysmaki ze światowej listy super-żywności. Dzisiaj mam dla Was przepis na genialny Mus owocowy z pyłkiem kwiatowym. Każdy pucharek deseru zawiera porcję niesamowitego smaku, zdrowia, energii i dobrego samopoczucia. Dla Ciebie i dla Twoich bliskich 🙂 .
Pyłek kwiatowy – jest cennym pokarmem ze względu na swoje bardzo bogate wartości odżywcze. Jego zróżnicowany skład uzupełnia codzienną dietę w m.in. aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. Posiada wysoką zawartość białka, witamin: C, B1, B2, B5, B6, kwasu foliowego, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, potasu i wapnia. Pyłek kwiatowy wykazuje działanie antybakteryjne, odtruwające i odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi. Zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy i podnosi sprawność fizyczną. Warto wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam PYŁEK KWIATOWY JOY FOOD ZDROWE POLA 200 g. W 100% naturalny i zebrany z najlepszych polskich pasiek.
Składniki (przepis na 2 porcje)
- Wiśnie – 1/2 szklanki
- Porzeczki czerwone – 1/3 szklanki
- Porzeczki czarne – 1/3 szklanki
- Banan dojrzały – 1 sztuka
- Miód – 1 łyżka
- Jogurt kozi (lub dowolny, który lubisz) – 2 opakowania po 125 g
- Pyłek kwiatowy – 4 łyżki
Sposób przygotowania
Wiśnie, porzeczki czerwone, porzeczki czarne i banana zmiksowałam z miodem i jogurtem kozim. Rozlałam do pucharków. Wierzch posypałam pyłkiem kwiatowym. Gotowe! Pycha .
Smacznego 🙂 .