Cześć kochani 🙂 . Czy też co roku z utęsknieniem wyczekujecie pysznych czereśni? Te soczyste, słodkie i tryskające orzeźwiającym sokiem owoce są prawdziwym letnim rarytasem. Warto jeść je jak najczęściej, gdyż oprócz wyjątkowego smaku mają także liczne właściwości zdrowotne dla organizmu. Najlepiej smakują świeże, ale doskonale sprawdzają się także w koktajlach, ciastach i innych potrawach. Moja dzisiejsza dla Was propozycja to wyjątkowa Tarta z czereśniami. Wspaniały dodatek do ulubionej kawy, czy herbaty, doskonała na każdą okazję. Pyszna, kruchutka, ale z drugiej strony przyjemnie mięciutka, orzeźwiająca, a do tego bardzo zdrowa! To prawdziwa letnia rozkosz, na którą warto skusić się nie raz .
Czereśnie – zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, P. Są bogate w potas, który usuwa nadmiar soli z organizmu, dlatego dobroczynnie wpływają na nerki, serce oraz stawy. Witaminy z grupy B wspomagają leczenie artretyzmu, a witaminy A i C działają na organizm oczyszczająco, odtruwająco i wzmacniająco. Czereśnie są cennymi przeciwutleniaczami. Zawierają bioflawonoidy i zwalczają wolne rodniki. Dostarczają także wapno, żelazo i jod, który wspomaga produkcję hormonów tarczycy i reguluje przemianę materii. Jedzenie czereśni doskonale wpływa na cerę i skórę, która staje się bardziej elastyczna i napięta. Więcej o tych pysznych owocach przeczytasz TUTAJ.
Składniki:
Ciasto
- Mąka gryczana – 200 g
- Masło klarowane – 100 g
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 100 g
- Jajka – 1 szt
- Sól himalajska – 1 szczypta
- Zimna woda – 1 łyżka
Budyń domowy
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 400 ml
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 3 łyżki
- Wanilia – 1/2 laski
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Żółtka jaj – 2 sztuki
- Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
Polewa czereśniowa
- Czereśnie bez pestek – 350 g
- Woda – 150 ml
- Mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 3 łyżki
Sposób przygotowania
Kruche ciasto. Składniki na ciasto wymieszałam, szybko zagniotłam, uformowałam kulę, zawinęłam w folię i schowałam do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno i boki formy na tartę. Piekłam 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Budyń domowy. Z połowy laski wanilii wyskrobałam ziarenka. 2/3 mleka zagotowałam z masłem. Pozostałe mleko wymieszałam dokładnie z mąką ziemniaczaną, cukrem trzcinowym, wanilią i żółtkami. Dodałam powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając intensywnie, by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstniał, powoli zagotowałam go i zestawiłam z ognia do ostudzenia. Budyń wyłożyłam na upieczoną tartę.
Polewa czereśniowa. Czereśnie bez pestek wsypałam do garnka. Dodałam połowę wody i cukier trzcinowy. Gotowałam na małym ogniu przez 5 minut. Pozostałą zimną wodę wymieszałam dokładnie z mąką ziemniaczaną i dodałam do czereśni. Całość gotowałam do momentu zgęstnienia. Tak przygotowaną polewę przełożyłam na tartę z budyniem. Przed podaniem ciasto dobrze schłodziłam w lodówce. Pycha .
Smacznego! 🙂 .