Kocham lato za piękne słońce i wyjątkowe promienie ciepła, w których można ogrzewać swoje ciało i duszę. Kocham lato za wyjątkowe dary natury, jakimi są różnorodne, pyszne warzywa i owoce. Mieniące się kolorami niczym jaskrawa tęcza po letniej burzy. Jednym z letnich rarytasów, na które co roku czekam z niecierpliwością, są wiśnie i czereśnie. Pyszne, aromatyczne i bogate w składniki odżywcze. Będące doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. Mające niezwykle cenne właściwości dla ciała, duszy i umysłu. Poznaj je i koniecznie zwiększ spożycie tych wyjątkowych owoców lata 🙂 .
Wiśnie i czereśnie – letnia rozkosz, aromat i smak
Wiśnie i czereśnie to kopalnia wartości dla ciała, duszy i umysłu. To niezwykła radość patrzeć, jak owoce dojrzewają w promieniach słońca. Ptaki głośno śpiewają, że będzie z nich pyszne ciasto, domowe pierogi, kompot, mus, koktajl, konfitury i nalewki. Najlepsze są jednak te zrywane prosto z drzewa i jedzone z niezwykłym poczuciem szczęścia. To wyjątkowa letnia rozkosz, aromat, soczystość, słodycz i zdrowie. Well pychotka .
Wiśniowa i czereśniowa moda – szczęścia, zdrowia i urody doda
Wiśnie są doskonałym źródłem witaminy A, C, E, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, potasu, wapnia, magnezu, żelaza i sodu.
Są też skarbnicą antocyjanów, antyoksydantów, garbników i kwasów organicznych.
Dzięki temu zapobiegają powstawaniu skrzeplin i zatorów, zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL, chronią serce przed degradacją i zabezpieczają organizm przed atakiem komórek nowotworowych. Działają przeciwzapalnie, chronią przed chorobami układu krążenia, zapobiegają zaparciom.
W cierpkich wiśniach znajdziemy także melatoninę, hormon wpływający na procesy snu, który również jest bardzo silnym antyoksydantem. Wiśnie i melatonina mogą też zapewniać znaczącą ochronę przeciwnowotworową.
Wiśnie aż w 82 procentach składają się z wody, zatem dobrze nawilżają organizm.
Przeciwutleniacze zawarte w wiśniach – witamina C i karoten spowalniają powstawanie zmarszczek i pomagają zachować ciało w dobrej kondycji.
Jedzenie wiśni poprawia procesy trawienne, pomaga obniżyć cholesterol, zapobiega anemii, chroni serce, wzmacnia odporność, poprawia apetyt i przemianę materii, dodaje urody i dobrego samopoczucia.
Czereśnie mają liczne wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Zawierają dużo potasu, który usuwa nadmiar soli, dobroczynnie wpływa na serce, nerki i stawy. Pomaga także regulować ciśnienie tętnicze krwi.
Pyszne owoce zawierają spore ilości wapnia, żelaza i jodu, który wspomaga produkcję hormonów tarczycy i reguluje przemianę materii.
W czereśniach znajdziemy sporo witaminy A i C, która działa oczyszczająco i odtruwająco, witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B5, która wspomaga leczenie artretyzmu.
Owoce aż w 80 procentach składają się z wody, zatem dobrze nawilżają organizm.
Ich spożywanie doskonale wpływa na cerę i skórę, która staje się bardziej elastyczna i napięta.
Czereśnie zawierają naturalne przeciwutleniacze, które opóźniają procesy starzenia się organizmu. Im ciemniejszy kolor skórki, tym więcej przeciwutleniaczy w owocach.
Jedzenie czereśni poprawia procesy trawienne, chroni serce, nerki i stawy, wspomaga działanie tarczycy, wzmacnia odporność, opóźnia procesy starzenia się organizmu, dodaje urody i dobrego samopoczucia.
Jedz wiśnie i czereśnie, a Twoje zdrowie i uroda pięknie rozbłyśnie
Wiśnie i czereśnie można spożywać na wiele sposobów. Najlepiej smakują świeże, ale doskonale sprawdzą się także w koktajlach, ciastach, chłodnikach oraz różnego rodzaju deserach. Można również przygotować z nich kompoty, dżemy i sosy, które będą stanowić wyjątkowe dodatki do wytrawnych dań mięsnych.
Wiśnie i czereśnie to doskonałe źródło smaku, szczęścia, zdrowia i urody. Spożywaj je jak najczęściej, a Twój organizm pięknie Ci za to podziękuje.
Jedz wiśnie i czereśnie, a Twoje zdrowie i uroda pięknie rozbłyśnie.
Smacznego! 🙂 .