
Przygotuj sobie i swoim bliskim wyśmienity WELL deser. Mus truskawkowo – malinowy z ziarnami jest łatwy i szybki w przygotowaniu, zdrowy i przepyszny. Mali i duzi smakosze będą zachwyceni 🙂 .
Truskawki zawierają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Mają dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny, oraz bromelinę – enzym rozkładający białka. Bromelina poprawia trawienie i przemianę materii, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Truskawki mają także działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm.
Maliny są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Zwiększają odporność organizmu, chronią przed infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne, pomagają przy chorobach stawów. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów.
Pestki dyni, słonecznika i sezamu są bardzo wartościowym pożywieniem. Posiadają w swoim składzie odżywcze białko, oleje oraz minerały i witaminy. Zwiększają odporność, działają przeciw-pasożytniczo. Świetnie wpływają na kondycję włosów i paznokci. Są skarbnicą witaminy D, A, B, a także minerałów – wapnia, potasu, cynku i fosforu.
Składniki (przepis na 2 porcje)
- Truskawki świeże lub mrożone – 160g
- Maliny świeże lub mrożone – 160g
- Banany – 2 sztuki
- Mleko kokosowe (lub dowolne, które lubisz) -1 szklanka
- Pestki dyni – 2 łyżeczki
- Ziarna słonecznika – 2 łyżeczki
- Ziarna sezamu – 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Owoce zblendowałam z mlekiem, przelałam do pucharków i posypałam ulubionymi nasionami. Pycha
Smacznego! 🙂 .

