Pomarańczowo – cytrynowa imbirówka

Zima to czas, kiedy powinniśmy w sposób szczególny dbać o siebie, rozgrzewać, dostarczać organizmowi cenne witaminy i minerały. Dzisiaj polecam Wam pomarańczowo – cytrynową imbirówkę, która pięknie pachnie, wyśmienicie smakuje, ma mnóstwo witamin oraz cudownie rozpieszcza ciało, duszę i umysł. Uwielbiam ją i gwarantuję – pokochacie i Wy 🙂 .

Korzeń imbiru zawiera węglowodany, witaminę C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest także cennym źródłem olejków eterycznych i żywic (m.in. gingerolu i zinferonu) o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i wykrztuśnym. Imbir obniża ciśnienie i stężenie cholesterolu LDL we krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację i dodaje energii oraz witalności.

Pomarańcze są świetnym źródłem witaminy C, która jest cennym antyoksydantem unieszkodliwiającym agresywne cząstki tlenu powstające m.in. z powodu stresu. Pomarańcze zawierają także beta-karoten i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystne dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca.

Cytryny dzięki sporej zawartości witaminy C wspierają odporność i łagodzą przebieg infekcji. Dzięki rutynie zapobiegają utracie witaminy C z organizmu i uszczelniają naczynia krwionośne. Cytryny to także dobre źródło beta karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu, żelaza oraz limonenu – silnego przeciwutleniacza, który ma właściwości przeciwnowotworowe.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Pomarańcza – 4 plastry
  • Cytryna – 4 plastry
  • Imbir świeży – 2 plastry
  • Goździki – 2 g
  • Miód – 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Imbir starłam na tarce o małych oczkach. Starty imbir i goździki ugotowałam w rondelku w niewielkiej ilości wody. Do wysokich szklanek włożyłam plastry pomarańczy i cytryny. Do szklanek wlałam ugotowany wywar z imbirem i goździkami. Dopełniłam ciepłą wodą wymieszaną z miodem. Pycha

Smacznego! 🙂

Pomarańczowo – cytrynowa imbirówka. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl