Krzewy aronii w naszym ogrodzie pięknie w tym roku obrodziły. Z zerwanych pełnych witamin owoców postanowiłam przygotować coś, czego jeszcze do tej pory nie robiłam. I tak powstał pyszny mus, który można wykorzystać do koktajli, placuszków, pieczywa, pierogów czy naleśników. Albo zjeść od razu łyżeczką. Dzięki odpowiednim dodatkom smak musu jest cudownie orzeźwiający. Polecam przygotować małym i dużym smakoszom Naleśniki z musem z aronii. Są zdrowe i przepyszne 🙂 .
Aronia – ma najwięcej związków polifenolowych ze wszystkich owoców, najwięcej antocyjanów, dzięki czemu jej owoce są prawie czarne, a sok ma piękny ciemnoczerwony kolor. Jeśli zmierzymy wartości antyoksydacyjne soku, to okaże się, że aroniowy bije na głowę wszystkie inne. Sok z aronii dostarcza organizmowi cennych i bardzo potrzebnych składników. Mówi się, że sok z aronii to napój bogów – czerwonego wina, czyli unikalny miks antocyjanów, katechin i wielu innych cennych związków. Spożywanie aronii pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Wspiera terapie nowotworowe, łagodzi skutki hemio- i radioterapii. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych. Sok z aronii dobrze wpływa także na naczynia krwionośne, wzmacniając je i zwiększając ich elastyczność. Jednocześnie pomagają one w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Aronia chroni oczy, może opóźnić, ale i wspomóc leczenie w przypadku zaćmy i jaskry. Wspiera też odporność na promieniowanie słońca oraz monitorów. Jest naturalną i silną bronią na obecne czasy.
Składniki:
- Mąka kukurydziana – 100 gram
- Napój migdałowy – 1/3 szklanki
- Woda – 1/3 szklanki
- Jajka – 2 sztuki
- Masło klarowane – 3 łyżki
- Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
- Aronia świeża – 100 gram
- Banan – 1 sztuka
- Śliwki świeże – 2 sztuki
- Miód – 1 łyżka
- Wiórki kokosowe – 2 łyżki
- Banan do dekoracji – 1/2 sztuki
Sposób przygotowania:
Mąkę kukurydzianą, napój migdałowy, wodę, jajka i cukier zmiksowałam na jednolitą masę. Na patelnię wyłożyłam cienką warstwę przygotowanej masy i smażyłam na maśle klarowanym z obu stron. Aronię, banana, śliwki i miód dokładnie zblendowałam. Gotowy mus nałożyłam na usmażone naleśniki. Posypałam wiórkami kokosowymi i udekorowałam gwiazdką ze świeżego banana. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .