Naleśniki z musem z aronii

Krzewy aronii w naszym ogrodzie pięknie w tym roku obrodziły. Z zerwanych pełnych witamin owoców postanowiłam przygotować coś, czego jeszcze do tej pory nie robiłam. I tak powstał pyszny mus, który można wykorzystać do koktajli, placuszków, pieczywa, pierogów czy naleśników. Albo zjeść od razu łyżeczką. Dzięki odpowiednim dodatkom smak musu jest cudownie orzeźwiający. Polecam przygotować małym i dużym smakoszom Naleśniki z musem z aronii. Są zdrowe i przepyszne 🙂 .

Aronia – ma najwięcej związków polifenolowych ze wszystkich owoców, najwięcej antocyjanów, dzięki czemu jej owoce są prawie czarne, a sok ma piękny ciemnoczerwony kolor. Jeśli zmierzymy wartości antyoksydacyjne soku, to okaże się, że aroniowy bije na głowę wszystkie inne. Sok z aronii dostarcza organizmowi cennych i bardzo potrzebnych składników. Mówi się, że sok z aronii to napój bogów – czerwonego wina, czyli unikalny miks antocyjanów, katechin i wielu innych cennych związków. Spożywanie aronii pozytywnie wpływa na procesy starzenia się skóry i całego organizmu. Wspiera terapie nowotworowe, łagodzi skutki hemio- i radioterapii. Chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do rozwoju komórek rakowych. Sok z aronii dobrze wpływa także na naczynia krwionośne, wzmacniając je i zwiększając ich elastyczność. Jednocześnie pomagają one w obniżeniu ciśnienia tętniczego krwi. Aronia chroni oczy, może opóźnić, ale i wspomóc leczenie w przypadku zaćmy i jaskry. Wspiera też odporność na promieniowanie słońca oraz monitorów. Jest naturalną i silną bronią na obecne czasy.

Składniki:

  • Mąka kukurydziana – 100 gram
  • Napój migdałowy – 1/3 szklanki
  • Woda – 1/3 szklanki
  • Jajka – 2 sztuki
  • Masło klarowane – 3 łyżki
  • Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • Aronia świeża – 100 gram
  • Banan – 1 sztuka
  • Śliwki świeże – 2 sztuki
  • Miód – 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe – 2 łyżki
  • Banan do dekoracji – 1/2 sztuki

Sposób przygotowania:

Mąkę kukurydzianą, napój migdałowy, wodę, jajka i cukier zmiksowałam na jednolitą masę. Na patelnię wyłożyłam cienką warstwę przygotowanej masy i smażyłam na maśle klarowanym z obu stron. Aronię, banana, śliwki i miód dokładnie zblendowałam. Gotowy mus nałożyłam na usmażone naleśniki. Posypałam wiórkami kokosowymi i udekorowałam gwiazdką ze świeżego banana. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂 .

Naleśniki z musem z aronii. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Naleśniki z musem z aronii. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Naleśniki z musem z aronii. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Aronia z naszego rodzinnego ogrodu. Z owoców powstał pyszny mus do naleśników. Przepis i zdjęcie WellJaTyMy.pl