
Dzisiaj obchodzimy święto znanego i lubianego przez małych i dużych smakoszy przysmaku, czyli Międzynarodowy Dzień Pizzy. To świetna okazja, aby samodzielnie przygotować pyszną pizzę, a następnie spałaszować ją wspólnie z rodziną lub znajomymi.
Pizza to danie na każdą okazję i na każdą porę dnia: samodzielny lunch, kolację, rodzinną imprezę, spotkanie ze znajomymi, randkę ze swoją drugą połówką czy nawet spotkanie biznesowe. Bo z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki. Trzeba tylko pamiętać, aby pizza była zrobiona z ulubionych i zdrowych składników, tak aby oprócz radości i przyjemności wniosła także witaminy i energię dla naszego organizmu. Wypróbuj moją propozycję na przepyszną WELL Pizzę z Batatów z pomidorami, brokułem i kozim serem. Pychotka! 🙂
Bataty – są warzywem korzeniowym, mającym ciekawy, słodkawy smak. Jest to efektem powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który zaczyna się już podczas zbiorów warzyw na polu uprawnym. Bataty są dobrym źródłem witaminy A i C, które wspierają układ odpornościowy i nerwowy oraz antyoksydantów, które dobrze wpływają na cerę i wzrok oraz mają swój ważny udział w profilaktyce raka. Są także bogate w beta-karoten, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się komórek.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Bataty świeże – 320 g
- Mąka gryczana – 1/2 szklanki (70 g)
- Przecier pomidorowy 30% – 1,5 łyżki
- Pomidor świeży – 1 sztuka (120 g)
- Brokuł świeży – 140 g
- Ser kozi – 3 plastry
- Papryka czerwona suszona – 1/3 łyżeczki
- Oregano suszone – 1/3 łyżeczki
- Bazylia suszona – 1/3 łyżeczki
- Sól himalajska – 1/3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Bataty obrałam, pokroiłam w plastry i piekłam w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Przestudzone bataty wrzuciłam do miski, dodałam mąkę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wyrobiłam ciasto, rozwałkowałam i ułożyłam na wyłożonej pergaminem blaszce. W cieście zrobiłam kilka nakłuć widelcem. Piekłam w temperaturze 190 stopni przez 12 minut. Brokuła ugotowałam na parze. Pokrojonego w kostkę pomidora i rozdrobnionego brokuła ułożyłam na upieczonym spodzie z batatów, posypałam pokruszonym kozim serem. Pizzę wstawiłam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 7 minut, do momentu stopienia się sera. Pycha .
Smacznego! 🙂



