
Śniadanie to dla mnie najważniejszy posiłek dnia. Codziennie staram się, aby było pyszne, zdrowe i kolorowe. To niezawodny sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników odżywczych tak, aby mógł z uśmiechem i energią rozpocząć nowy dzień. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wspaniałe Placuszki z powidłami śliwkowymi i granatem. Pyszne powidła śliwkowe to dzieło mojej mamy . Tegoroczne śliwki były wyjątkowe słodkie, dlatego powidła są cudownie aromatyczne i przepyszne. Dodatek pestek granatu czyni z dania niebanalną i niezapomnianą kompozycję smakową. Placuszki będą też świetnym wyborem na wieczorną smaczną kolację 🙂 .
Granat — to niezwykle smaczny i zdrowy owoc. Zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już powstałe, co zmniejsza ryzyko występowania chorób nowotworowych. Regularne spożywanie owocu poprawia przepływ krwi u osób cierpiących na chorobę wieńcową, reguluje ciśnienie krwi, obniża cholesterol i łagodzi objawy menuopauzy. Poprawia procesy trawienne, zapobiega procesom starzenia się, odmładza i regeneruje skórę.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Mąka kokosowa (lub jaglana) – 4 łyżki
- Jajka – 2 sztuki
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 1/2 szklanki
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Powidła śliwkowe – 4 łyżki
- Granat – 1/2 sztuki
Sposób przygotowania:
Do miski włożyłam mąkę kokosową, jajka i mleko. Całość krótko zmiksowałam. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyłam placuszki. Następnie wyłożyłam na talerz. Każdy placuszek udekorowałam kleksem z powideł śliwkowych oraz pestkami granatu. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .



