Ach te placuszki 🙂 . Uwielbiają je dzieci i dorośli. Uwielbiam i Ja. Mięciutkie, pulchniutkie i przepyszne. Dzięki ulubionym odpowiednim dodatkom są także sycące i zdrowe. Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowe Placuszki z suszoną śliwką, bananem i migdałami. Dzień po zjedzeniu takich placuszków zawsze jest udany i pełen energii. Koniecznie spróbujcie. Jestem pewna, że i Wy pokochacie je bezgranicznie .
Suszone śliwki – są bogatym źródłem witamin, minerałów i fitozwiązków. Po ususzeniu składniki odżywcze w śliwkach ulegają zagęszczeniu. Dlatego spożycie zaledwie kilku sztuk owoców może dostarczyć organizmowi wielu substancji odżywczych. W suszonych śliwkach znajdziemy rozpuszczalny błonnik (pektyny) oraz witaminę A, C, E, K, B1, B2, B3, B6. Suszone śliwki to także źródło kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Pyszne owoce zawierają również duże ilości związków polifenolowych (kwasów fenolowych, flawanoli, antocyjanów), które są silnymi antyoksydantami. Suszone śliwki są doskonałe na zaparcia i trawienie. Obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Chronią przed osteoporozą i przed nowotworami. Warto wybierać produkty dobrej jakości i bez konserwantów. Osobiście polecam ŚLIWKI SUSZONE BIO PLANET 400G.
Migdały – stanowią nieocenione źródło wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witaminy E, B2, kwasu foliowego, potasu, wapnia i magnezu. Zawierają również żelazo, cynk, miedź oraz witaminę B1. Migdały obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia, zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację. Działają przeciwdepresyjnie, poprawiają wydolność mięśni oraz opóźniają procesy starzenia się skóry. Warto wybierać produkty dobrej jakości. Osobiście polecam MIGDAŁY KALIFORNIJSKIE BAKALLAND 300G.
Składniki (przepis na 10 sztuk):
- Jajka – 4 sztuki
- Śliwki suszone niesiarkowane – 6 sztuk
- Daktyle suszone niesiarkowane – 6 sztuk
- Banan – 1 duża sztuka
- Masło migdałowe – 2 łyżki
- Migdały – 2 łyżki
- Mąka kokosowa – 4 łyżki
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 4 łyżki
- Masło klarowane Ghee – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do miski włożyłam jajka, suszone śliwki, daktyle, pół banana, mąkę kokosową i mleko sojowe. Wszystko dokładnie zblendowałam.
Na patelni rozgrzałam masło klarowane i usmażyłam placuszki.
Jeszcze ciepłe wyłożyłam na talerz, posmarowałam masłem migdałowym, udekorowałam plasterkami banana i posypałam posiekanymi migdałami. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .