Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być smaczne, sycące i zdrowe. Powinno dawać energię, uśmiech i dobre samopoczucie. Tak, aby tanecznym krokiem rozpocząć nowy dzień i z radością realizować założone cele. Takim śniadaniem jest moja dzisiejsza dla Was propozycja, czyli Pudding chia z borówkami. Ogromną zaletą dania jest to, że można przygotować go już wieczorem, a rano tylko wyjąć z lodówki, posypać owocami i z uśmiechem zjeść 🙂 .
Nasiona chia – są cennym źródłem makro i mikroskładników mineralnych, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które doskonale wpływają na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego. Odpowiadają za sprawne działanie gospodarki lipidowej, regulują poziom cholesterolu oraz trójglicerydów. Nasiona chia zawierają m.in. witaminę A, która wpływa na prawidłowe widzenie oraz witaminę C wspomagającą odporność organizmu. Są także bogatym źródłem witamin z grupy B sprawujących kontrolę nad poprawnym działaniem układu nerwowego oraz witaminy E chroniącej organizm przed stresem oksydacyjnym i opóźniającej procesy starzenia. Nie brak w nich także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu, cynku i selenu. Spośród bogatej oferty warto wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam NASIONA CHIA BIOAVENA BIO 200G.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Mleko kokosowe (lub dowolne, które lubisz) – 1,5 szklanki
- Nasiona chia – 3 łyżki
- Nasiona lnu – 2 łyżki
- Orzechy włoskie drobno posiekane – 2 łyżki
- Miód – 1 łyżka
- Cynamon – 2 szczypty
- Borówki amerykańskie – 100 gram
Sposób przygotowania:
Mleko kokosowe dokładnie wymieszałam z nasionami chia, nasionami lnu, orzechami włoskimi, miodem i cynamonem. Rozlałam do przygotowanych pucharków i włożyłam na noc do lodówki. Rano wyjęłam i udekorowałam borówkami. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .