Czy może być coś wspanialszego niż pyszny, zdrowy i kolorowy posiłek na dobry początek dnia? Do tego zjedzony na tarasie w promieniach słońca? Taka cudowna sceneria może być także i Twoja. Przygotuj Płatki jaglane z nasionami i owocami. Zaparz filiżankę ulubionej herbaty. Wyjdź na taras lub balkon i delektuj się wspaniałym smakiem. Uśmiechnij się i z niesamowitą energią zacznij nowy dzień 🙂 .
Płatki jaglane – są źródłem węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu. Dodatkowo cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B (witaminy B1, B2, B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają też nieznaczną ilość witaminy E. To sprawia, że płatki jaglane wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają występowaniu niedokrwistości oraz wzmacniają odporność. Ponadto korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomagają regenerację mięśni oraz zwiększają uczucie sytości. Nie zawierają glutenu. Ważne, aby spośród szerokiej oferty wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam PŁATKI JAGLANE TARGROCH 1KG.
Składniki (składniki na 2 porcje):
- Płatki jaglane (lub owsiane) – 100 gram
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 1,5 szklanki
- Nasiona lnu – 1 łyżka
- Nasiona chia – 1 łyżka
- Cukier kokosowy (lub trzcinowy) – 2 łyżeczki
- Migdały całe – 16 sztuk
- Pyłek pszczeli – 2 łyżki
- Owoce świeże: śliwki, brzoskwinie, winogrona białe
Sposób przygotowania:
Płatki jaglane, nasiona lnu i chia oraz cukier kokosowy włożyłam do garnka. Wlałam mleko sojowe. Całość gotowałam na wolnym ogniu 10 minut. Jaglankę wyłożyłam do miseczek, udekorowałam migdałami i owocami oraz posypałam pyłkiem pszczelim. Gotowe! Pycha .
.