
Uwielbiam cukinię! Jest warzywem pysznym i zdrowym. Zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z cukinii można wyczarować wiele fantastycznych dań na każdą porę dnia i na każdą okazję. Dzisiaj mam dla Was przepis na Cukinię pod złocistą kołderką. Dodatek wybornych nasion czyni z dania bogato kwitnący zdrowiem rarytas. Zachęcam do przygotowania. Gwarantuję, że mali i duzi smakosze będą zachwyceni 🙂 .
Cukinia — ze względu na walory smakowe i odżywcze znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w Polsce. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W 100 g świeżej cukinii jest tylko 21 kcal. Ma także niski indeks glikemiczny, który wynosi 15, dlatego jest doskonałym wyborem dla osób będących na diecie i zmagających się z cukrzycą. Cukinia zawiera witaminy C, A, K, PP, B1, beta-karoten, a także potas, żelazo i magnez. Zaletą warzywa jest to, że nie odkładają się w nim metale ciężkie. Ponadto cukinia odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia.
Składniki (przepis na 20 sztuk):
- Cukinia – 200 g
- Mąka kukurydziana – 1,5 szklanki
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 0,5 szklanki
- Jajka – 4 sztuki
- Nasiona lnu – 2 łyżki
- Nasiona chia – 2 łyżki
- Sezam – 2 łyżki
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Sól himalajska – 0,5 łyżeczki
- Imbir – 1 łyżeczka
- Kardamon – 1 łyżeczka
- Jogurt kozi (lub dowolny, który lubisz) – 125 g
Sposób przygotowania:
Cukinię umyłam i pokroiłam w plastry. Do głębokiej miski wbiłam jajka, dodałam mąkę kukurydzianą, mleko sojowe, nasiona lnu, chia i sezamu, cukier trzcinowy, sól, imbir i kardamon. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Krążki cukinii dokładnie obtoczyłam w przygotowanym cieście. Następnie przełożyłam je na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłam przez 40 minut, aż do zrumienienia ciasta. Jeszcze ciepłe wyłożyłam na talerze i udekorowałam kleksem koziego jogurtu. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .




