
Zmiana na ZDROWIE!
. Nie wyobrażam sobie dnia bez wyjątkowego, zdrowego i pysznego śniadania, który jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Odpowiednio przyrządzone, urozmaicone i zjedzone w ciągu godziny od przebudzenia pobudza metabolizm do pracy, pozwala z energią i radością rozpocząć nowy dzień. Więcej o tym, dlaczego warto jeść śniadania przeczytasz TUTAJ. Moja dzisiejsza propozycja na wyjątkowe śniadanko to przepyszne Płatki jaglane z owocami, czarnym sezamem i orzechami włoskimi. Danie rozpływa się w ustach, a moc witamin pozwala, by z energią i w tanecznym kroku rozpocząć nowy dzień! 🙂 .
Płatki jaglane – są źródłem węglowodanów złożonych, które są jednym z głównych źródeł energii dla organizmu. Dodatkowo cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B (witaminy B1, B2, B6, niacyny, folianów) oraz są bogate w miedź, fosfor, żelazo i magnez. Zawierają też nieznaczną ilość witaminy E. To sprawia, że płatki jaglane wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają występowaniu niedokrwistości oraz wzmacniają odporność. Ponadto korzystnie wpływają na kondycję skóry, włosów i paznokci, wspomagają regenerację mięśni oraz zwiększają uczucie sytości. Nie zawierają glutenu. Ważne, aby spośród szerokiej oferty wybrać produkt dobrej jakości. Osobiście polecam PŁATKI JAGLANE TARGROCH 1KG.
Czarny sezam – jest dobrym źródłem lecytyny, witaminy A, żelaza, cynku i magnezu. Zawiera sezamol i sezamolinę – naturalne przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na organizm. Chronią wątrobę przed działaniem toksycznych substancji oraz skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV. Wykazują również właściwości antynowotworowe. Spożywanie czarnego sezamu zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, zapobiega powstawaniu zakrzepów i obniża ciśnienie tętnicze. Obecny w czarnym sezamie błonnik redukuje zaparcia i wspiera przemianę materii. Natomiast wapń wzmacnia zęby i kości oraz zapobiega osteoporozie. Warto kupić produkt dobrej jakości. polecam SEZAM CZARNY ARGROCH 250G.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Płatki jaglane – 100 g
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 3/4 szklanki
- Woda – 0,5 szklanki
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Banan dojrzały – 1 sztuka
- Jabłko – 1 sztuka
- Orzechy włoskie (drobno posiekane) – 1 łyżka
- Czarny sezam – 1 łyżka
- Wiórki kokosowe niesiarkowane – 1 łyżka
- Cynamon – 2 szczypty
- Owoce do dekoracji: jabłko, banan
Sposób przygotowania:
Jabłko obrałam ze skórki i starłam na tarce o drobnych oczkach. Banana pokroiłam w drobną kostkę. Płatki jaglane, jabłko, banana, syrop klonowy i cynamon umieściłam w niewielkim garnku. Zalałam mlekiem sojowym i wodą. Wszystko dokładnie wymieszałam. Gotowałam na wolnym ogniu przez 10 minut. Ugotowane płatki jaglane przełożyłam do miseczek i udekorowałam pociętymi w cienkie plasterki owocami, posiekanymi orzechami włoskimi, czarnym sezamem i wiórkami kokosowymi. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .
#WellJaTyMy #ZmianaNaZdrowie


