Pomidorowe risotto z serem feta i kiełkami rzodkiewki

Przez żołądek do serca. Bo w życiu wszystko lepiej smakuje, jak jest przyprawione miłością. Trzeba jej dodawać wszędzie, gdzie tylko się da 🙂 . Pomidorowe risotto z serem feta i kiełkami rzodkiewki to danie lekko pikantne, rozgrzewające wszystkie zmysły i przepyszne. Idealne na każdą okazję. Do tego szybkie i proste w przygotowaniu. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .

Kiełki rzodkiewki – są zaliczane do grupy najzdrowszych posiłków. Zawierają całą gamę mikroelementów, witamin, substancji odżywczych i związków chemicznych takich jak na przykład polifenole, które pozytywnie wpływają na układ krążenia, mają również działanie przeciwnowotworowe. Kiełki rzodkiewki są niskokaloryczne, zawierają jedynie 43 kalorie, w większości składają się z wody (ok. 90%). Codzienne jedzenie kiełków zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby z grupy kardiologicznej. Mają również właściwości ochronne, przeciwutleniające, wzmacniają naczynia krwionośne. Siła przeciwutleniającego działania kiełków rzodkiewki jest porównywalna z jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy – alfa-tokoferolem. To dlatego jedzenie kiełków ma fenomenalne właściwości przeciwstarzeniowe.

Składniki (przepis na 2 porcje):

  • Ryż jaśminowy – 100 gram
  • Cebula – 120 gram
  • Pomidory świeże – 300 gram
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Ser feta – 80 gram
  • Masło klarowane – 2 łyżeczki
  • Sól himalajska – 3 szczypty
  • Pieprz mielony – 2 szczypty
  • Papryka ostra mielona – 2 szczypty
  • Kumin mielony – szczypty
  • Kiełki rzodkiewki – 4 łyżki
  • Woda – 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzałam masło klarowane. Cebulę i czosnek posiekałam drobno, a następnie zeszkliłam na patelni. Wsypałam ryż, chwilę podsmażyłam, dodałam zblendowane pomidory, wodę oraz przyprawy. Gotowałam do momentu, aż ryż wchłonął całą wodę. Risotto wyłożyłam na talerze, posypałam pokruszonym serem feta oraz kiełkami rzodkiewki. Pycha!

Smacznego! 🙂

Pomidorowe risotto z serem feta i kiełkami rzodkiewki. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl