Codzienne posiłki powinny być pyszne, zdrowe i kolorowe. Taka jest też dzisiejsza propozycja. Potrawka z czekoladowymi pomidorami i kalarepką danie wyjątkowe, naładowane wiosenną energią i witaminami. Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno. Można zjeść w domu, zabrać do pracy, czy w podróż. Koniecznie wypróbujcie 🙂 .
Pomidory czekoladowe – mają charakterystyczną barwę – od ciemnobrązowej po zgniłozieloną. Za ciemny kolor odpowiadają antocyjany. Żadna inna odmiana pomidorów nie dostarcza tak dużej dawki tych barwników roślinnych, które są jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami stymulującymi system odpornościowy, działającymi przeciwzapalnie, a także wpływającymi ochronnie na układ krwionośny. Pomidor czekoladowy to również skarbnica cennych witamin. Już jeden dorodny okaz potrafi pokryć blisko połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która nie tylko wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed infekcjami, ale również powstrzymuje procesy starzenia i reguluje pracę układu krążenia. Soczyste warzywo stanowi także bogate źródło witaminy A, E i witamin z grupy B oraz licznych minerałów, zwłaszcza potasu – pierwiastka służącego utrzymaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie, a także mającego kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Pomidory czekoladowe – 2 sztuki
- Kalarepa – 2 sztuki
- Cebula – 2 sztuki
- Ryż jaśminowy – 100 gram
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Pestki dyni – 4 łyżki
- Sól himalajska – 3 szczypty
- Pieprz mielony – 3 szczypty
- Tymianek suszony – 3 szczypty
- Koperek suszony – 3 szczypty
Sposób przygotowania:
Na maśle klarowanym podsmażyłam posiekaną cebulę. Dodałam pokrojoną w kostkę kalarepkę i pomidory czekoladowe. Chwilę podsmażyłam. Następnie dodałam zioła i ryż jaśminowy. Zalałam wodą (do przykrycia składników). Całość gotowałam 10 minut. Potrawkę wyłożyłam na talerze, posypałam pestkami dyni. Pycha!
Smacznego! 🙂