Cześć kochani 🙂 .Czas na wspaniałą rybę w roli głównej. Pstrąg pieczony z papryką, ziemniaczkami i koperkiem to bez wątpienia królewskie danie, doskonałe na obiad lub kolację. Pyszne, zdrowe i aromatyczne, wprost rozpływa się w ustach małych i dużych smakoszy. Danie zapewni Wam moc witamin, dobrego samopoczucia i energii na wiele godzin. Pychotka .
Pstrąg – jest bogatym źródłem cennych dla organizmu minerałów: fosforu, selenu, wapnia, magnezu, żelaza, potasu, witamin z grupy B oraz witaminy E. Ponadto pstrąg dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka, którego skład dorównuje białku w mięsie. Białko rybie jest też o wiele łatwiej przyswajalne (w 98%). Pstrągi dostarczają ze wszystkich ryb słodkowodnych najwięcej drogocennych kwasów omega-3, które są niezastąpione w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Zaletą pstrąga jest też jego niskokaloryczność. W zależności od gatunku dostarcza 97-160 kcal na 100 g produktu.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Pstrąg świeży – 2 sztuki (ok. 500 g)
- Papryka świeża – 1 sztuka
- Cukinia świeża – 1/2 sztuki
- Cebula świeża – 1 duża sztuka
- Ziemniaki świeże – 4 duże sztuki
- Koperek świeży – 1 pęczek
- Masło klarowane Ghee – 2 łyżki
- Sól himalajska – 1 łyżeczka
- Pieprz czarny mielony – 4 szczypty
- Tymianek suszony – 1 łyżeczka
- Papryka czerwona słodka mielona – 1/2 łyżeczki
- Papryka czerwona ostra mielona – 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroiłam w plasterki. Przyprawiłam solą, pieprzem, tymiankiem, papryką słodką i papryką ostrą. Posypałam drobno posiekanym koperkiem. Dodałam łyżkę masła klarowanego. Wszystko delikatnie wymieszałam.
Pstrąga umyłam, przecięłam na pół, oprószyłam solą i pieprzem oraz posypałam drobno posiekanym koperkiem. Włożyłam do naczynia żaroodpornego. Paprykę, cebulę i cukinię pokroiłam w drobną kostkę. Na rybie ułożyłam pokrojone warzywa. Polałam łyżką masła klarowanego. Wokół ryby ułożyłam przygotowane plasterki ziemniaków.
Naczynie żaroodporne wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekłam przez 45 minut. Rybę wraz z warzywami wyłożyłam na talerz. Podałam z upieczonymi ziemniaczkami. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂