
Jak powitać lato, to radośnie i na słodko 🙂 . Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne Tarty z rabarbarem i domowym budyniem waniliowym. W sam raz na niedzielne łasuchowanie. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Efekt znakomity, bo te wyjątkowe ciasteczka są jednocześnie przyjemnie chrupiące, pachnące słoneczną wanilią, orzeźwiające świeżością rabarbaru i urzekające domową budyniową kołderką. Pycha .
Składniki (przepis na 16 tart):
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie (375 g)
- Rabarbar – 500 g
- Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 500 ml
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 3 łyżki
- Wanilia – 1/2 laski
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Żółtka jaj – 2 sztuki
- Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Z połowy laski wanilii wyskrobałam ziarenka. 2/3 mleka zagotowałam z masłem. Pozostałe mleko wymieszałam dokładnie z mąką ziemniaczaną, cukrem trzcinowym, wanilią i żółtkami. Dodałam powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając intensywnie, by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstniał, powoli zagotowałam go i zestawiłam z ognia do ostudzenia.
Rabarbar umyłam, usunęłam włókna i pocięłam na kawałki o długości 7 cm.
Ciasto francuskie pokroiłam na 16 kwadratów (10 na 10 cm) i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kilkakrotnie nakłułam widelcem. Przestudzonym budyniem równomiernie pokryłam kwadraty. Na każdym kawałku ciasta ułożyłam po 3 kawałki rabarbaru.
Tarty piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, aż ciasto nabrało złotego koloru. Ciastka ostudziłam i delikatnie posypałam cukrem pudrem. Gotowe! Pycha
.
Smacznego! 🙂 .



