Tarty z rabarbarem i domowym budyniem waniliowym

Tarty z rabarbarem i domowym budyniem waniliowym – WellJaTyMy.pl

Jak powitać lato, to radośnie i na słodko 🙂 . Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne Tarty z rabarbarem i domowym budyniem waniliowym. W sam raz na niedzielne łasuchowanie. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Efekt znakomity, bo te wyjątkowe ciasteczka są jednocześnie przyjemnie chrupiące, pachnące słoneczną wanilią, orzeźwiające świeżością rabarbaru i urzekające domową budyniową kołderką. Pycha .

Składniki (przepis na 16 tart):
  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie (375 g)
  • Rabarbar – 500 g
  • Mleko sojowe (lub dowolne, które lubisz) – 500 ml
  • Cukier trzcinowy nierafinowany – 3 łyżki
  • Wanilia – 1/2 laski
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Żółtka jaj – 2 sztuki
  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:

Z połowy laski wanilii wyskrobałam ziarenka. 2/3 mleka zagotowałam z masłem. Pozostałe mleko wymieszałam dokładnie z mąką ziemniaczaną, cukrem trzcinowym, wanilią i żółtkami. Dodałam powoli do gotującego się mleka, cały czas mieszając intensywnie, by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstniał, powoli zagotowałam go i zestawiłam z ognia do ostudzenia.

Rabarbar umyłam, usunęłam włókna i pocięłam na kawałki o długości 7 cm.

Ciasto francuskie pokroiłam na 16 kwadratów (10 na 10 cm) i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, kilkakrotnie nakłułam widelcem. Przestudzonym budyniem równomiernie pokryłam kwadraty. Na każdym kawałku ciasta ułożyłam po 3 kawałki rabarbaru.

Tarty piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, aż ciasto nabrało złotego koloru. Ciastka ostudziłam i delikatnie posypałam cukrem pudrem. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂 .

Tarty z rabarbarem i domowym budyniem waniliowym – WellJaTyMy.pl
Tarty z rabarbarem i domowym budyniem waniliowym – WellJaTyMy.pl
Tarty z rabarbarem i domowym budyniem waniliowym – WellJaTyMy.pl