Lubicie racuszki? Dla mnie to zdecydowanie ulubiony przysmak dzieciństwa. Piekła je moja babcia, piecze mama, piekę i ja. Wspaniałe z sezonowymi owocami, serem, cukrem pudrem lub jogurtem. Ich wyjątkowy zapach roznosi się po całym domu, wywołując uśmiech na twarzy wszystkich domowników. Idealne na śniadanie, obiad lub kolację. Najlepiej smakują gorące, prosto z patelni. Dzisiaj mam dla was przepis na Racuszki z brzoskwinią i borówkami. Mięciutkie, aromatyczne i zdrowe. Koniecznie spróbujcie 🙂 .
Borówki amerykańskie – są nie tylko smaczne, ale także bardzo zdrowe. Chronią przed rakiem, wzmacniają pamięć, chronią wzrok i serce, oczyszczają organizm i opóźniają procesy starzenia. Są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminę A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów. Są niskokaloryczne (100 gram – 57 kcal) oraz mają niski indeks glikemiczny (IG 53). Ich spożycie nie powoduje gwałtownego wzrostu cukru we krwi. Warto jeść je jak najczęściej.
Składniki:
- Mąka jaglana – 100 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Napój roślinny np. migdałowy – 1/2 szklanki
- Banan dojrzały – 1 sztuka
- Proszek do pieczenia – 1/4 łyżeczki
- Drożdże suszone – 1/2 łyżeczki
- Cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Brzoskwinie – 2 sztuki
- Borówki amerykańskie – 100 gram
- Cynamon mielony – 1/4 łyżeczki
- Syrop klonowy – 3 łyżki
Sposób przygotowania:
Do miski włożyłam mąkę jaglaną, jajka, napój roślinny, rozgniecionego banana, proszek do pieczenia, drożdże i cukier trzcinowy. Całość dokładnie zmiksowałam. Na patelni rozgrzałam tłuszcz, wylałam przygotowaną masą (każdy racuszek ok. 2 łyżki masy). Na każdym ułożyłam plaster brzoskwini. Racuchy smażyłam do zarumienienia. Gotowe wyłożyłam na talerz. Na każdy ułożyłam borówki, posypałam cynamonem i polałam syropem klonowym. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂