Oto delicja nad delicjami – Tarta czekoladowa z migdałami!. Mój ostatni imieninowy hit 🙂 . Główny składnik w postaci pysznej i uwielbianej przez małych i dużych smakoszy czekolady doskonale doda Ci energii oraz poprawi nastrój. Ciasto jest jednocześnie kruche, aksamitne, chrupiące i przede wszystkim zdrowe i pyszne!
Czekolada to niekwestionowana królowa słodyczy z wieloma właściwościami zdrowotnymi. Zawiera ponad 600 substancji, które pozytywnie działają na zdrowie, chronią przed wieloma chorobami, stymulują układ odpornościowy, dodają energii i poprawiają nastrój. To doskonałe źródło węglowodanów, magnezu, żelaza, niacyny, teobrominy, fenylotylaminy (grupa endorfin) i flawonoidów. Gorzka czekolada zmniejsza zagrożenie ciężkimi i śmiertelnymi atakami serca, reguluje ciśnienie i powoduje spadek cholesterolu LDL we krwi. Jest to jednak tylko możliwe w przypadku czekolady o zawartości kakao wyższej niż 70 proc. bowiem zawiera ona najwięcej składników czynnych.
Migdały w płatkach – stanowią nieocenione źródło wartości odżywczych. Są bogatym źródłem witaminy E, B2, kwasu foliowego, potasu, wapnia i magnezu. Zawierają również żelazo, cynk, miedź oraz witaminę B1. Migdały obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, łagodzą dokuczliwe uczucie pieczenia, zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, działają przeciwdepresyjnie, poprawiają wydolność mięśni oraz opóźniają proces starzenia się skóry.
Składniki:
Masa czekoladowa
- Czekolada gorzka 80% – 200 g
- Masło klarowane – 100 g
- Jajka – 4 sztuki
- Cukier trzcinowy – 50 g
- Migdały w płatkach do posypania – 5 łyżek
Ciasto
- Mąka gryczana – 200 g
- Masło klarowane – 100 g
- Cukier trzcinowy – 100 g
- Jajka – 1 sztuka
- Sól himalajska – szczypta
- Zimna woda – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto wymieszałam, szybko zagniotłam, uformowałam kulę, zawinęłam w folię i schowałam do lodówki na 30 minut.
Czekoladę i masło klarowane rozpuściłam w kąpieli wodnej i przestudziłam. Jajka utarłam z cukrem, dodałam do rozpuszczonej czekolady i delikatnie wymieszałam.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno i boki formy na tartę, po czym wylałam na nie masę czekoladową.
Piekłam 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Odstawiłam na kratkę do wystygnięcia. Na końcu ciasto posypałam płatkami migdałowymi. Pycha .
Smacznego! 🙂 .