
Zimą często dopada nas pogorszenie nastroju związane z pochmurnymi dniami i małą ilością słońca. Warto wówczas wyruszyć w kulinarną podróż oraz przeżyć słoneczną przygodę z dużą dozą słodyczy. Tarta ze śliwkami i budyniem będzie fantastycznym pomysłem i wyborem. Aromatyczny i orzeźwiający smak domowego ciasta pomoże optymistycznie nastroić się na resztę zimowych dni 🙂 .
Śliwki — zawierają mnóstwo składników wspierających zdrowie organizmu. Są cennym źródłem witaminy A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Śliwki są też bogate w potas, fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, polifenole oraz błonnik. Dzięki zawartych w owocach węglowodanach prostych dodają siły i chęci do działania. Przyspieszają też przemianę materii i chronią jelito grube przed chorobą nowotworową. Wspaniale wpływają na urodę. Pod wpływem zawartych w owocach składników odżywczych skóra ulega wygładzeniu, nabiera zdrowego kolorytu oraz apetycznego wyglądu.
Składniki:
Ciasto:
- Mąka ryżowa – 1 szklanka
- Mąka kukurydziana – 1/2 szklanki
- Cukier trzcinowy – 2 łyżki
- Żółtko – 1 sztuka
- Masło – 150g gram + masło do formy
Nadzienie:
- Śliwki (świeże lub mrożone) – 500 gram
- Napój roślinny (np. migdałowy, sojowy) – 650 ml
- Żółtka – 3 sztuki
- Mąka ryżowa – 2 łyżki
- Budyń śmietankowy (bezglutenowy lub inny) – 2 łyżki
- Cukier z prawdziwą wanilią – 1 łyżka
- Masło – 1 łyżka
- Cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszałam z cukrem trzcinowym, posiekałam z masłem. Dodałam żółtko i 3 łyżki wody. Szybko zagniotłam ciasto. Owinęłam je folią, schładzałam w lodówce przez 30 minut. Formę do tarty posmarowałam odrobiną masła. Śliwki umyłam, rozkroiłam, wyjęłam pestki, pokroiłam w cząstki.
Ciasto rozwałkowałam, wylepiłam nim formę na tartę. Ponakłuwałam widelcem. Piekłam przez 12 minut w 200 stopniach. Przygotowałam krem: mąkę, budyń, żółtka i cukier waniliowy wymieszałam z 200 ml zimnego napoju roślinnego. Resztę napoju zagotowałam z masłem, wlałam napój roślinny z dodatkami. Mieszając gotowałam, aż budyń zgęstnieje. Gorący wyłożyłam na spód. Wcisnęłam w niego śliwki. Ciasto piekłam przez 25 minut w 200 stopniach. Przed podaniem tartę oprószyłam cukrem pudrem. Pycha!
Smacznego! 🙂

