Truskawkowa fantazja z kremem jogurtowym

Truskawkowa fantazja z kremem jogurtowym. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

Lato lato jest wśród nas, na well deser jest zawsze dobry czas 🙂 . W ostatnich dniach udało mi się kupić jeszcze świeże polskie truskawki. Postanowiłam wyczarować z nich coś smakowitego i orzeźwiającego na ciepłe wakacyjne chwile. Efekt jest znakomity. Truskawkowa fantazja z kremem jogurtowym pachnie latem, słońcem, radością, uśmiechem, miłością i tańcem. Deser znakomicie orzeźwia i skutecznie poprawia samopoczucie. Przygotuj go, a gwarantuję Ci, że kolorowa letnia paleta barw pozostanie z Tobą na długo 🙂 .

Truskawki – mają liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. Są źródłem witamin z grupy B (B1, B2), a także A, C i PP. Ponadto stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Są bogatym źródłem podnoszącej odporność witaminy C. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Truskawki poleca się reumatykom, osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Doskonale działają na serce, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Pyszne owoce świetnie gaszą pragnienie, poprawiają skórę i wzrok. Badania wykazały, że truskawki mają również działanie antynowotworowe. Usprawniają trawienie, szczególnie tych pokarmów, które zawierają tłuszcze i białko. Zawarty w truskawkach błonnik poprawia perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Są niskokaloryczne – 100 gram owoców to zaledwie 32 kcal.

Składniki (przepis na 6 porcji):

  • Galaretka truskawkowa – 2 opakowania
  • Truskawki świeże (lub mrożone) – 400 gram
  • Jogurt naturalny gęsty – 400 ml
  • Żółtka jaj – 2 sztuki
  • Cukier trzcinowy nierafinowany – 4 łyżki
  • Wanilia – 1/2 laski
  • Żelatyna – 2 łyżeczki
  • Truskawki do dekoracji – 100 gram
  • Bazylia świeża do dekoracji – 6 listków

Sposób przygotowania:

Galaretka. Truskawki zblendowałam na gładki mus. Galaretkę przygotowałam według przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mniej wody. Odstawiłam. Gdy nieco przestygła dodałam mus truskawkowy, zamieszałam i odstawiłam do momentu, aż zacznie się ścinać. W międzyczasie przygotowałam krem jogurtowy.

Krem jogurtowy. Do miski włożyłam żółtka, cukier trzcinowy i wanilię. Mikserem utarłam na na jednolitą masę. Żelatynę dokładnie rozpuściłam w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzoną dodałam do masy żółtkowej. Wlałam jogurt. Całość dokładnie wymieszałam i wstawiłam do lodówki, aby krem stężał.

Wykończenie. W pucharkach na przemian układałam gęstniejącą galaretkę i krem. Udekorowałam owocami i listkami bazylii. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂 .

Truskawkowa fantazja z kremem jogurtowym. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Truskawkowa fantazja z kremem jogurtowym. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Truskawkowa fantazja z kremem jogurtowym. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Truskawkowa fantazja z kremem jogurtowym. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl