
Lato lato jest wśród nas, na well deser jest zawsze dobry czas 🙂 . W ostatnich dniach udało mi się kupić jeszcze świeże polskie truskawki. Postanowiłam wyczarować z nich coś smakowitego i orzeźwiającego na ciepłe wakacyjne chwile. Efekt jest znakomity. Truskawkowa fantazja z kremem jogurtowym pachnie latem, słońcem, radością, uśmiechem, miłością i tańcem. Deser znakomicie orzeźwia i skutecznie poprawia samopoczucie. Przygotuj go, a gwarantuję Ci, że kolorowa letnia paleta barw pozostanie z Tobą na długo 🙂 .
Truskawki – mają liczne właściwości zdrowotne i odżywcze. Są źródłem witamin z grupy B (B1, B2), a także A, C i PP. Ponadto stanowią cenne źródło żelaza, wapnia, potasu, magnezu i manganu. Są bogatym źródłem podnoszącej odporność witaminy C. W jednej szklance truskawek znajduje się 82 mg witaminy C, co stanowi 120% dziennego zapotrzebowania u dorosłych. Truskawki poleca się reumatykom, osobom cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Doskonale działają na serce, obniżając poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Pyszne owoce świetnie gaszą pragnienie, poprawiają skórę i wzrok. Badania wykazały, że truskawki mają również działanie antynowotworowe. Usprawniają trawienie, szczególnie tych pokarmów, które zawierają tłuszcze i białko. Zawarty w truskawkach błonnik poprawia perystaltykę jelit i zwalcza zaparcia. Są niskokaloryczne – 100 gram owoców to zaledwie 32 kcal.
Składniki (przepis na 6 porcji):
- Galaretka truskawkowa – 2 opakowania
- Truskawki świeże (lub mrożone) – 400 gram
- Jogurt naturalny gęsty – 400 ml
- Żółtka jaj – 2 sztuki
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 4 łyżki
- Wanilia – 1/2 laski
- Żelatyna – 2 łyżeczki
- Truskawki do dekoracji – 100 gram
- Bazylia świeża do dekoracji – 6 listków
Sposób przygotowania:
Galaretka. Truskawki zblendowałam na gładki mus. Galaretkę przygotowałam według przepisu na opakowaniu, używając o pół szklanki mniej wody. Odstawiłam. Gdy nieco przestygła dodałam mus truskawkowy, zamieszałam i odstawiłam do momentu, aż zacznie się ścinać. W międzyczasie przygotowałam krem jogurtowy.
Krem jogurtowy. Do miski włożyłam żółtka, cukier trzcinowy i wanilię. Mikserem utarłam na na jednolitą masę. Żelatynę dokładnie rozpuściłam w 1/4 szklanki gorącej wody. Przestudzoną dodałam do masy żółtkowej. Wlałam jogurt. Całość dokładnie wymieszałam i wstawiłam do lodówki, aby krem stężał.
Wykończenie. W pucharkach na przemian układałam gęstniejącą galaretkę i krem. Udekorowałam owocami i listkami bazylii. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Gotowe! Pycha
.
Smacznego! 🙂 .




