Uwielbiam zupy 🙂 . Są zdrowe, smaczne, dobrze nawilżają, a dzięki odpowiednim składnikom są doskonałym pomysłem na pełnowartościowy obiad lub kolację. Moja dzisiejsza dla Was propozycja to Zupa z dorszem, marchewką i kalarepką. Aromatyczna, dobrze przyprawiona i przepyszna. Koniecznie wypróbujcie przepis. Jestem pewna, że na stałe zagości w Waszym menu.
Dorsz – jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawiera 18 g pełnowartościowego białka na 100 g mięsa, dlatego z powodzeniem może być traktowany jako alternatywa dla mięsa czerwonego i drobiu. Dorsz zawiera również kwasy z rodziny omega-3, które mają dobroczynny wpływ na serce. Ponadto dorsz jest skarbnicą witamin i mikroelementów, mających między innymi stymulujący wpływ na układ odpornościowy. Mięso z dorsza bogate jest głównie w witaminę A, B12 i D3. Dostarcza także sporo minerałów, takich jak fosfor, magnez i selen. Dorsz należy do ryb chudych, 100 g mięsa zawiera tylko 82 kcal.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Dorsz świeży – 450 g
- Marchew – 5 średnich sztuk
- Kalarepa – 2 sztuki
- Brokuł – 1/3 sztuki
- Cebula – 2 średnie sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Masło klarowane Ghee – 2 łyżki
- Cukier trzcinowy nierafinowany – 1/2 łyżeczki
- Woda – 4 szklanki
- Sól – 4 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
- Papryka czerwona słodka – 2 szczypty
- Ziele angielskie mielone – 2 szczypty
- Tymianek suszony – 2 szczypty
- Bazylia świeża do dekoracji – kilka listków
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Marchew i kalarepę starłam na tarce o drobnych oczkach. Brokuła pokroiłam na drobne kawałki.
W garnku rozgrzałam masło klarowane, dodałam warzywa i chwilę podsmażyłam. Dodałam wodę, przyprawy, cukier kokosowy i gotowałam przez 20 minut.
Dodałam pokrojonego na kawałki dorsza i koncentrat pomidorowy. Gotowałam jeszcze przez 10 minut. Gotowe danie wyłożyłam na talerze i udekorowałam listkami bazylii. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .