
Przesilenie wiosenne to czas na przełomie marca i kwietnia, kiedy u niektórych osób pojawia się pogorszenie nastroju i osłabienie. To w dużej mierze wina zmian hormonalnych, jakie zachodzą wraz z wydłużaniem się dnia i wzrostem temperatury za oknem. Warto wówczas zwrócić uwagę na skład codziennych posiłków. Powinny być różnorodne, lekkie, zdrowe i kolorowe. WELL Koktajl truskawkowy z babką płesznik będzie świetnym wyborem. Doda ciału naturalnej dawki energii i dobrego samopoczucia o każdej porze dnia.
Babka płesznik (Plantago psyllium) – to małe, podłużne, brązowe nasionka, podobne do siemienia lnianego. Znane i doceniane w medycynie ludowej. Są idealnym źródłem naturalnego błonnika pokarmowego (68,0 g/ 100 g). Przy połączeniu z wodą zaczynają pęcznieć. Zwiększają uczucie sytości (pełności) i zapobiegają zbędnemu podjadaniu między posiłkami. Babka płesznik świetnie sprawdzi się na dolegliwości układu pokarmowego. Po spożyciu nasion, w jelitach tworzy się śluz, który ułatwia wypróżnianie, działa również przeciwzapalnie, osłonowo i łagodząco w takich schorzeniach jak wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego i podrażnienie przewodu pokarmowego. Błonnik, który jest zawarty w nasionach babki płesznik, poprawia także stężenie glukozy i insuliny we krwi oraz reguluje poziom cholesterolu.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Truskawki mrożone (lub świeże) – 350 gram
- Banan dojrzały – 1 sztuka
- Napój roślinny (np. sojowy) – 1/2 szklanki
- Babka płesznik nasiona – 4 łyżeczki
- Miód – 3 łyżeczki
- Orzechy laskowe – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Do pojemnika wrzuciłam truskawki (wcześniej rozmrożone), banana, miód i orzechy laskowe. Dodałam napój roślinny. Całość dokładnie zblendowałam. Następnie dodałam nasiona babki płesznik i dokładnie wymieszałam. Gotowy koktajl rozlałam do szklanek. Pycha!
Smacznego! 🙂


