Dzień dobry Kochani 🙂 . Zastanawiacie się, co by tu dzisiaj zjeść na śniadanko w ramach naszego wiosennego wyzwania Zmiana na ZDROWIE!? Jest pomysł! Jajecznica – szybka, prosta, smaczna i sycąca jest znakomitym wyborem na śniadanie i nie tylko. Dzięki zdrowym i ciekawym dodatkom ma szansę stać się prawdziwym arcydziełem kulinarnym. Zainspirujcie się i przygotujcie Wiosenną jajecznicę z warzywami i kozim serem. Jestem pewna, że takie śniadanie da Wam mnóstwo energii i dobrego samopoczucia na cały dzień! 🙂 .
Jajka – są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. To białko wzorcowe, zawierające wszystkie aminokwasy, w tym niezbędne, których organizm nie potrafi sam wyprodukować, i to w odpowiednich ilościach. Jajka są także bogatym źródłem witaminy A, D, E, K, B2, B9, B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu. W żółtku znajdziemy także beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia wzrok. Wzbogacenie diety w białko jajka, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas. Warto kupować jajka z oznaczeniem 0- chów ekologiczny lub 1 -chów z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu.
Rzodkiewka – wiosenna nowalijka jest skarbnicą witamin i minerałów, m.in. potasu, dlatego powinny włączyć ją do diety zwłaszcza nadciśnieniowcy. Poza tym rzodkiewka zawiera sporo związków siarki, dlatego wzmocni wypadające włosy i łamiące się paznokcie. Rzodkiewka dobrze sprawdza się w dolegliwościach układu pokarmowego. Pobudza łaknienie i trawienie (ma przy tym bardzo mało kalorii – zaledwie 16 kcal w 100 g), wspomaga pracę wątroby, a także działa żółciotwórczo i żółciopędnie. Rzodkiewka działa także wykrztuśnie, dlatego pomoże przy dolegliwościach oskrzelowych i astmie.
Składniki (przepis na 2 porcje):
- Jajka – 4 sztuki
- Pomidor – 2 sztuki
- Cukinia – 160 g
- Rzodkiewka – 1 pęczek
- Ser kozi – 4 plastry
- Czosnek – 2 ząbki
- Szczypiorek posiekany – 2 łyżki
- Masło klarowane Ghee – 2 łyżeczki
- Sól himalajska – 4 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Na patelni na maśle klarowanym podsmażyłam drobno posiekany czosnek. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę cukinię, pomidory, rzodkiewkę i ser kozi. Delikatnie wymieszałam. Po 3 minutach dodałam jajka oraz przyprawy. Smażyłam jeszcze 2 minuty, aż do ścięcia się jajek. Jajecznicę wyłożyłam na talerze i posypałam posiekanym szczypiorkiem. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .