Zapiekanka z ziemniakami, wędzonym tofu i serem feta

Ziemniaki są znanym dla wszystkich wspaniałym polskim warzywem. Dobrze przygotowane dostarczają wielu cennych składników pokarmowych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzisiaj mam dla Was propozycję na Zapiekankę z ziemniakami, tofu i serem feta. Dodatek aromatycznych ziół oraz kiełków rzodkiewki sprawia, że danie jest czarująco aromatyczne i bardzo zdrowe. Do tego tak pyszne, że po zjedzeniu myśli się o powtórzeniu przepisu już następnego dnia 🙂 .

Ziemniaki – są cennym źródłem potasu, sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, fluoru, chloru, jodu, karotenu, witamin K, B1, B2, B6 i C (od 11–16 mg/100 g, w zależności od pory roku), a także biotyny, fruktozy, sacharozy, skrobi oraz kwasów: nikotynowego i pantotenowego. Ziemniaki są lekkostrawne, dlatego można je jeść w przypadku dolegliwości trawiennych. Zawartość błonnika sprawia, że są dobrym produktem na trawienie. Dostarczają dużo energii i dają uczucie sytości. Najbardziej wartościowe pod względem odżywczym ziemniaki to te gotowane na parze albo w łupinach lub pieczone.

Składniki:

  • Ziemniaki ugotowane – 5 sztuk
  • Pomidor – 2 sztuki
  • Jajka – 5 sztuk
  • Tofu wędzone – 150 gram
  • Mąka ryżowa – 2 łyżki
  • Ser feta – 150 gram
  • Natka pietruszki suszona – 3 szczypty
  • Sól himalajska – 3 szczypty
  • Pieprz mielony – 2 szczypty
  • Gałka muszkatołowa mielona – 1 szczypta
  • Kiełki rzodkiewki – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki pokroiłam w plastry. Pomidora obranego ze skórki pokroiłam w kostkę. W misce rozmieszałam jajka z solą, pieprzem, gałką muszkatołową, natką pietruszki oraz mąką. Tofu pokroiłam w kostkę. W formie do zapiekania ułożyłam połowę składników tj. ziemniaki, pomidory, paprykę, pokruszony ser feta, tofu. Zalałam połową masy jajecznej. Następnie ułożyłam resztę składników, zalałam resztą masy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotową zapiekankę wyłożyłam na talerze, posypałam kiełkami rzodkiewki. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂

Zapiekanka z ziemniakami, tofu i serem feta. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl