Frytki z batatów z rozmarynem

Macie ochotę na szybką weekendową przyjemność? Polecam przygotować Frytki z batatów z rozmarynem. Są aromatyczne, chrupiące, pyszne i bardzo zdrowe. Będą idealną przekąską na każdą okazję. Gwarantuję, że każdy będzie zachwycony oryginalnym i wspaniałym smakiem.

Bataty – są warzywem korzeniowym, mającym ciekawy, słodkawy smak. Jest to efektem powolnego procesu przekształcania się skrobi w cukier, który zaczyna się już podczas zbiorów warzyw na polu uprawnym. Bataty są dobrym źródłem witaminy A i C, które wspierają układ odpornościowy i nerwowy oraz antyoksydantów, które dobrze wpływają na cerę i wzrok oraz mają swój ważny udział w profilaktyce raka. Są także bogate w beta-karoten, który zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się komórek.

Składniki:

  • Bataty – 3 sztuki
  • Przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny, suszona słodka papryka, chilli, świeży drobno posiekany rozmaryn (lub suszony)
  • Masło klarowane – 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Bataty obrałam i pokroiłam w słupki. Przyprawy wymieszałam z roztopionym masłem klarowanym a następnie z batatami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyłam słupki (jedna warstwa). Piekłam, aż zaczęły nabierać koloru i się rumienić ( ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni). Pod koniec pieczenia pilnowałam, aby się zbyt mocno nie przypiekły. Gotowe wyłożyłam na talerz. Pycha!

Smacznego! 🙂

Frytki z batatów z rozmarynem. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl