
Jesienno-zimowa aura za oknem. To sezon spadku odporności, przeziębień, kaszlu, gorączki. Warto rozejrzeń się wokół siebie oraz zastosować naturalne zastrzyki dla zdrowia i energii. W dzisiejszym artykule znajdziesz 6 sprawdzonych i skutecznych metod.
HERBATKA Z IMBIRU – idealna na kaszel suchy. Świeże kłącze imbiru (5-7 cm) obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Zalać litrem zimnej wody. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Odcedzić. Gdy przestygnie, osłodzić miodem. Popijać przez cały dzień.
SOK MALINOWY – działa rozgrzewająco i wzmacniająco. Kilogram mrożonych malin zalać warstwami miodem (w sumie ok 1 szklanka). Odstawić na 3 dni. Zlać sok przez sitko. Zagotować. Przelać do butelki. Dodawać do herbaty lub ciepłej wody 3-4 razy dziennie.
SZAŁWIOWY NAPAR – działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwbólowo oraz osłaniająco na śluzówkę. 2 łyżki suszonych liści szałwii zalać szklanką wrzątku i przykryć na 10 minut. Przecedzić. Płukać gardło przez 5 minut, powtarzać 2-3 razy dziennie.
SYROP Z CEBULI – działa korzystnie na kaszel mokry. Pokroić w plasterki 2-3 cebule. Ułożyć w słoiku, polać łyżką miodu. Zakręcić i odstawić na noc. Powstały sok odsączyć od cebuli. Włożyć do lodówki. Stosować 2-3 razy dziennie po 1 łyżce.
CZOSNKOWY ELIKSIR – odpowiedni na kaszel suchy i mokry. Działa bakteriobójczo i wzmacniająco. 15 rozdrobnionych ząbków czosnku zalać szklanką zimnej wody. Dodać sok z połowy cytryny i zakręcić słoik. Wstawić do lodówki na 2 dni, Przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 2 łyżeczki.
KISZONKI – bogate w antyoksydanty i probiotyki, które wzmacniają odporność, dodają energii oraz poprawiają samopoczucie. Warto wprowadzić do codziennej diety kiszoną kapustę, ogórki, rzodkiewkę, czy kalafior. To prawdziwe bomby witaminowe!
Wypróbuj powyższe metody i poczuj ulgę. Dbaj o siebie naturalnie!
