
Jednym z elementów filozofii życia Wellness jest zdrowe odżywianie. Na blogu WellJaTyMy znajdziesz propozycje zdrowych produktów, których spożywanie korzystnie wpłynie na Twoje ciało, duszę i umysł. Botwinka to pędy młodych buraczków, które można zjadać razem z listkami i łodygą. To wiosenny bardzo zdrowy przysmak. Świetnie smakuje, pięknie wygląda i dostarcza wielu cennych składników, niezbędnych dla naszego organizmu. Poznaj najcenniejsze właściwości botwinki.
Najcenniejsze właściwości botwinki:
- Wpływa dobroczynnie na całe ciało i duszę – to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów – zawiera witaminy: A, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, sód, mangan, siarkę.
- Poprawia samopoczucie – dzięki zwartości kwasu foliowego i magnezu pomaga zachować dobry humor i samopoczucie, uspokaja, działa przeciwstresowo, wpływa na lepszy sen.
- Wspomaga walkę z chorobami – obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Działa krwiotwórczo wspomagając produkcję czerwonych krwinek.
- Wpływa dobroczynnie na wątrobę – odtruwa i odkwasza organizm. Dzięki temu wspomaga pracę wątroby i i dróg żółciowych. Pomaga również na zgagę. Zawiera dużo błonnika co sprzyja prawidłowemu trawieniu i zapobieganiu zaparciom.
- Spowalnia starzenie – dzięki zawartości antyoksydantów zwalcza szkodliwe wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu.
- Jest lekkostrawna i niskokaloryczna – 100 g gotowanej botwinki to ok. 27 kcal, surowej 20 kcal
- Poprawia wygląd cery – dzięki zawartości biotyny i cząsteczek siarki korzystnie wpływa na cerę, zwłaszcza na tłustą i łojotokową.
- Wzmacnia koncentrację – poprawia refleks, zdolność uczenia się i pamięć.
Botwinka zawiera sporą ilość szczawianów. Powinny unikać jej głównie osoby chore na kamicę nerkową oraz osoby z niedoborem wapnia w organizmie (warto łączyć ją w potrawach z nabiałem, np. jajkiem).
Czy wiesz że…
Już 2.000 lat p.n.e. w Babilonie i Mykenach stosowano liście buraków jako ziele lecznicze. 1.000 lat p.n.e. na Sycylii użytkowano buraki białe i czerwone. Afrodyta – grecka bogini miłości swą urodę zawdzięczała zdrowym buraczkom.
Botwinka z kaszą jaglaną i tofu

Składniki (przepis na dwie porcje):
- Pęczek botwinki – ok. 300g
- Kasza jaglana – 70g
- Tofu naturalne – 200g
- Masło klarowane – 2 łyżeczki
- Pieprz czarny – 3 szczypty
- Sól himalajska – 3 szczypty
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według wskazówek na opakowaniu
- Botwinkę wraz z liśćmi pokrój i ugotuj do miękkości w wodzie
- Tofu pokrój w kostkę i usmaż na maśle klarowanym
- Połącz kaszę z botwinką i tofu, dopraw pieprzem i solą
Smacznego 🙂
