Botwinka – Well przysmak pełen witamin i minerałów

Botwinka to Well przysmak pełen witamin i minerałów

Jednym z elementów filozofii życia Wellness jest zdrowe odżywianie. Na blogu WellJaTyMy znajdziesz propozycje zdrowych produktów, których spożywanie korzystnie wpłynie na Twoje ciało, duszę i umysł. Botwinka to pędy młodych buraczków, które można zjadać razem z listkami i łodygą. To wiosenny bardzo zdrowy przysmak. Świetnie smakuje, pięknie wygląda i dostarcza wielu cennych składników, niezbędnych dla naszego organizmu. Poznaj najcenniejsze właściwości botwinki.

Najcenniejsze właściwości botwinki:

  1. Wpływa dobroczynnie na całe ciało i duszę – to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów – zawiera witaminy: A, C, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, sód, mangan, siarkę.
  2. Poprawia samopoczucie – dzięki zwartości kwasu foliowego i magnezu pomaga zachować dobry humor i samopoczucie, uspokaja, działa przeciwstresowo, wpływa na lepszy sen.
  3. Wspomaga walkę z chorobami – obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Działa krwiotwórczo wspomagając produkcję czerwonych krwinek.
  4. Wpływa dobroczynnie na wątrobę – odtruwa i odkwasza organizm. Dzięki temu wspomaga pracę wątroby i i dróg żółciowych. Pomaga również na zgagę. Zawiera dużo błonnika co sprzyja prawidłowemu trawieniu i zapobieganiu zaparciom.
  5. Spowalnia starzenie – dzięki zawartości antyoksydantów zwalcza szkodliwe wolne rodniki przyspieszające starzenie się organizmu.
  6. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna – 100 g gotowanej botwinki to ok. 27 kcal, surowej 20 kcal
  7. Poprawia wygląd cery – dzięki zawartości biotyny i cząsteczek siarki korzystnie wpływa na cerę, zwłaszcza na tłustą i łojotokową.
  8. Wzmacnia koncentrację – poprawia refleks, zdolność uczenia się i pamięć.

Botwinka zawiera sporą ilość szczawianów. Powinny unikać jej głównie osoby chore na kamicę nerkową oraz osoby z niedoborem wapnia w organizmie (warto łączyć ją w potrawach z nabiałem, np. jajkiem).

Czy wiesz że…

Już 2.000 lat p.n.e. w Babilonie i Mykenach stosowano liście buraków jako ziele lecznicze. 1.000 lat p.n.e. na Sycylii użytkowano buraki białe i czerwone. Afrodyta – grecka bogini miłości swą urodę zawdzięczała zdrowym buraczkom.

Botwinka z kaszą jaglaną i tofu

Botwinka z kaszą jaglaną i tofu. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl

Składniki (przepis na dwie porcje):

  • Pęczek botwinki – ok. 300g
  • Kasza jaglana – 70g
  • Tofu naturalne – 200g
  • Masło klarowane – 2 łyżeczki
  • Pieprz czarny – 3 szczypty
  • Sól himalajska – 3 szczypty

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną ugotuj w wodzie według wskazówek na opakowaniu
  • Botwinkę wraz z liśćmi pokrój i ugotuj do miękkości w wodzie
  • Tofu pokrój w kostkę i usmaż na maśle klarowanym
  • Połącz kaszę z botwinką i tofu, dopraw pieprzem i solą
Smacznego 🙂