
W mojej domowej spiżarni ważne miejsce zajmują warzywa korzeniowe, w tym czerwone buraki. Warto zadbać, aby królowały na naszych talerzach cały rok, gdyż są nie tylko smaczne, ale bardzo zdrowe. A na dodatek uprawiane w Polsce i dostępne na wyciągnięcie ręki. Można wykorzystać je kulinarnie na wiele sposobów. Dzisiaj mam dla Was propozycję na Krem z buraka i ryżu jaśminowego z nutką imbiru. Dodatek czerwonej cebuli i imbiru sprawia, że zupa jest niezwykle aromatyczna i przepyszna.
Buraki – to warzywa bogate w wiele substancji bioaktywnych, dzięki którym mają liczne właściwości prozdrowotne. Wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz pracę wątroby. Zawarte w nich substancje biologicznie czynne, uczestniczą w procesie detoksykacji organizmu, a także przyczyniają się do regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, buraki łagodzą skutki stresu oksydacyjnego, co w rezultacie zapobiega uszkodzeniom DNA i rozwojem niektórych chorób, m.in. nowotworów oraz schorzeń o podłożu neurodegeneracyjnym. W swoim składzie mają betalainy nadające fioletową barwę, saponiny, związki fenolowe oraz witaminy o właściwościach antyoksydacyjnych (m.in. witaminę A, C, E, witaminy z grupy B). To wszystko sprawia, że są doskonałym produktem wzmacniającym odporność. Buraki to warzywa niskokaloryczne. Jeden średniej wielkości burak dostarcza około 40 kcal.
Składniki:
- Buraki – 2 sztuki (ok. 250 gram)
- Ryż jaśminowy – 100 gram
- Cebula czerwona – 1 sztuka (ok. 100 gram)
- Napój sojowy – 1 szklanka
- Woda – 1 szklanka
- Imbir świeży – 2 plastry
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Kurkuma mielona – 2 szczypty
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
- Pestki dyni – 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Ryż jaśminowy przepłukałam w zimnej wodzie i ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Buraki ugotowałam do miękkości na parze. W garnku rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam posiekaną czerwoną cebulę. Dodałam pokrojone w kostkę ugotowane buraki i ryż jaśminowy, starty na tarce imbir, przyprawy, napój sojowy i wodę. Gotowałam przez około 10 minut, następnie zblendowałam na krem ( w razie potrzeby, można dodać nieco więcej wody). Gotową zupę rozlałam na talerze, posypałam pestkami dyni i podałam domownikom. Pycha!
Smacznego! 🙂

