Sałatka z brokułem i winogronami

Sałatką można zajadać się o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Wystarczy dodać do niej to, co najbardziej lubimy i tworzyć własne kompozycje smakowe. Dzisiejsza moja propozycja to Sałatka z brokułem i winogronami. Ciekawe połączenie składników sprawia, że sałatka jest niezwykle aromatyczna, pyszna i zdrowa. Koniecznie wypróbujcie, a jestem pewna, że na stałe zagości w Waszym menu.

Składniki (przepis na 4 porcje):

Sałatka
  • Brokuł – 1 sztuka
  • Kasza bulgur (przed ugotowaniem) – 0,5 szklanki
  • Winogrona jasne i ciemne – 0,5 kg
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Pestki słonecznika – 0,5 szklanki
  • Pestki dyni – 3 łyżki
  • Świeża bazylia – 4 listki
Dressing miodowo-musztardowy
  • Oliwa z oliwek – 1/3 szklanki
  • Musztarda Dijon – 2 łyżeczki
  • Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • Miód – 1 łyżka
  • Sól himalajska – 2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony – 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Kaszę bulgur ugotowałam według instrukcji podanej na opakowaniu. Czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyłam chwilę na oliwie na rozgrzanej głębokiej patelni. Dodałam różyczki brokułu, sól oraz pieprz i smażyłam 5 minut.

Wszystkie składniki dressingu wymieszałam w miseczce.

Ugotowaną i przestudzoną kaszę bulgur połączyłam w misce z podsmażonymi brokułami i połówkami winogron. Dodałam dressing, podprażone pestki słonecznika i dyni oraz pokrojone drobno listki bazylii. Całość dokładnie wymieszałam. Gotowe! Pycha .

Smacznego! 🙂 .

Sałatka z brokułem i winogronami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl
Sałatka z brokułem i winogronami. Przepis i zdjęcia WellJaTyMy.pl