Sałatką można zajadać się o każdej porze roku i o każdej porze dnia. Wystarczy dodać do niej to, co najbardziej lubimy i tworzyć własne kompozycje smakowe. Dzisiejsza moja propozycja to Sałatka z brokułem i winogronami. Ciekawe połączenie składników sprawia, że sałatka jest niezwykle aromatyczna, pyszna i zdrowa. Koniecznie wypróbujcie, a jestem pewna, że na stałe zagości w Waszym menu.
Składniki (przepis na 4 porcje):
Sałatka
- Brokuł – 1 sztuka
- Kasza bulgur (przed ugotowaniem) – 0,5 szklanki
- Winogrona jasne i ciemne – 0,5 kg
- Czosnek – 2 ząbki
- Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Pestki słonecznika – 0,5 szklanki
- Pestki dyni – 3 łyżki
- Świeża bazylia – 4 listki
Dressing miodowo-musztardowy
- Oliwa z oliwek – 1/3 szklanki
- Musztarda Dijon – 2 łyżeczki
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- Miód – 1 łyżka
- Sól himalajska – 2 szczypty
- Pieprz czarny mielony – 2 szczypty
Sposób przygotowania:
Kaszę bulgur ugotowałam według instrukcji podanej na opakowaniu. Czosnek przeciśnięty przez praskę przesmażyłam chwilę na oliwie na rozgrzanej głębokiej patelni. Dodałam różyczki brokułu, sól oraz pieprz i smażyłam 5 minut.
Wszystkie składniki dressingu wymieszałam w miseczce.
Ugotowaną i przestudzoną kaszę bulgur połączyłam w misce z podsmażonymi brokułami i połówkami winogron. Dodałam dressing, podprażone pestki słonecznika i dyni oraz pokrojone drobno listki bazylii. Całość dokładnie wymieszałam. Gotowe! Pycha .
Smacznego! 🙂 .